Forsikringsmægler opfordrer til, at landmænd med tagkollaps allierer sig med deres bygningskontor og forsikringsmægler.
Hos DLBR Forsikringsmægler har man allerede fået de første meldinger på, at forsikringsselskaberne nægter at udbetale forsikringen, fordi de mener, der er tale om konstruktionsfejl ved de tage, der er faldet sammen under snemasserne her i vinter.
- Vi ved, at nogle forsikringsselskaber går benhårdt for at finde fejlkonstruktioner, siger direktør Peter Quitzau.
Forsikringsselskaberne har også i enkelte tilfælde gjort gældende, at der er tale om dårligt vedligehold i form af manglende snerydning.
Det kan dog være svært for forsikringsselskaberne at føre bevis for manglende vedligehold fordi beviserne er væk, men Peter Quitzau er sikker på, at der kommer en hel del sager på grund af fejlkonstruktion.
- Forsikringsselskaberne har meldt ud, at der er mere end 1000 snetryksskader, og det skal da ikke undre mig, hvis der ikke bliver problemer i mellem 10 og 20 procent af tilfældene, siger han til Effektivt Landbrug.
Landmanden kommer i problemer
Det kan skabe store problemer for landmanden, hvis forsikringen nægter at udbetale forsikringen.
- Ofte er der tale om store produktionsanlæg, og hvis landmanden skal have finansieret genopbygningen, så skal han have banken med. Sådan som tingene er i dag, er det ikke altid lige nemt, siger Peter Quitzau.
Han vil ikke afvise, at det simpelthen kan lukke nogle landbrug.
Landmanden kan også vælge at føre sag mod byggefirmaet, men det vil, ifølge Peter Quitzau, kunne trække ud i årevis.
Søg råd
Hvis landmanden vil føre en sag mod forsikringsselskabet, så råder Peter Qiutzau til, at han allierer sig med sit lokale bygningskontor og sin forsikringsmægler.
- Forsikringsselskabet vil lave en rapport omkring fejlkonstruktionen, og i det tilfælde er det vigtigt, at landmanden har sin egen fagmand, for sagen kan tit ses fra flere vinkler, og det skal vurderes, hvad graden og årsagssammenhængen er mellem tagets konstruktion og kollapset, siger han.
Han råder også til, at landmanden taler med sin forsikringsmægler for at få klargjort de forsikringsjuridiske aspekter.
- Landmanden har i sin landbrugsforsikring også en retshjælpsforsikring, der dækker et sted mellem 75.000 til 130.000 kroner af udgifterne til at føre en retssag, oplyser Peter Quitzau.
DLBR Forsikringsmæglerne følger nu nøje, om forsikringsselskaberne lader landmændene stå med smerten, eller om de fører sag mod byggefirmaerne, som Peter Quitzau udtrykker det.