Pligt til at fjerne sneen

Ifølge forsikringsbetingelserne er det landmandens pligt at begrænse skader, som følge af tung sne på tagene. - Ellers koster det nedslag i erstatningen, siger forsikringsselskab.

Tage styrter sammen, og er skyld i stor skade på bygninger og dyr i disse uger. Ifølge forsikringspolicen er det landmandens pligt at få sneen fjernet, ellers risikerer han at få sin erstatning nedsat, lyder rådet fra forsikringsselskabet Topdanmark

Svinestalde, ridehaller, pelsdyrhaller, gylletanke. Hver eneste dag melder om tage, der er styrtet sammen under tryk fra den massive sne, som dækker Danmark for tiden.

Alene i Nordjylland faldt 45 tage sammen under det massive snetryk i januar. I Sønderjylland var der mindst to om dagen i de første dage af februar, og over hele landet, er der dagligt meldinger om ulykker, som følge af den megen sne, som bliver ekstra tung, når temperaturen stiger op over nul.

Bør minimere risiko
- Nogle af ulykkerne kunne formentlig have været undgået, hvis man havde udvist rettidig omhu, og fået sneen skrabet ned, siger Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

- Det er faktisk et krav i forsikringsbetingelserne, at man gør, hvad man kan, for at »tabsbegrænse«. Her, hvor der er tale om et tykt lag sne på tagene, betyder det, at man bør fjerne sneen fra tagene for at minimere risikoen for, at der opstår en skade. Det skal selvfølgelig ske uden at risikere liv og lemmer, fastslår Svend-Anker Worm.

Han tilføjer, at Topdanmark i bekymring for fortsættelsen, er i færd med at kontakte en lang række landbrugskunder, med en opfordring om at være ekstra opmærksom, og tage initiativ til at få sneen fjernet fra tagene.

Teleskoplæsser
- Har man ikke selv mulighed for at fjerne sneen, er det en god idé at forhøre sig hos en lokal maskinstation eller entreprenør. Hvis ikke de har maskiner, som er egnede til at fjerne sneen, kender de måske nogen, som kan gøre det. Nogle har monteret skrabere på lastbilkraner eller på teleskoplæssere, men der er også andre løsninger. Hvis det kun drejer sig om snedriver ved ventilationsskorsten eller andet, kan en teleskoplæsser med mandskabskurv være en god hjælp, råder Svend-Anker Worm.

Det er Topdanmarks erfaring, at brede gitterspærsbygninger med lav taghældning, er de mest udsatte, og ejere af den slags bygninger bør være særligt opmærksomme på steder, hvor sneen danner driver – bag ventilationsskorstene og ved sammenbygninger.

Teltoverdækninger
- Skæv last på tagene er også et problem og driverne har jo meget naturligt lagt sig i læsiden. Normen siger, at taget skal kunne holde til cirka 75 centimeter sne, men da sneen nu er trykket sammen, svarer det til væsentligt mindre – og vi risikerer, at der kommer mere sne eller kraftig nedbør ved tøbrud, og så kan problemet blive katastrofalt, siger Svend-Anker Worm.

Også teltoverdækninger på gylletanke er i farezonen. Her glider sneen ned og lægger sig i en lomme forneden. Hvis ikke den fjernes, er der stor risiko for, at materialet revner.

Læs også