Endnu mere kaos i grovvarebranchen

Konkurrencestyrelsen har trukket sin godkendelse af Danish Agros overtagelse af SAB tilbage. Det sker på grund af udeladte oplysninger om Aarhusegnen.

Danish Agros overtagelse af SAB skal endnu engang igennem en godkendelsesprocedure.

Det sker efter, at Konkurrencestyrelsen i går valgte at trække sin godkendelse fra mandag i sidste uge tilbage. Med Aarhusegnen ude af markedet er situationen nemlig helt ændret, meddeler man, og Danish Agro har ikke meddelt, at man har haft kendskab til Aarhusegnens situation, inden godkendelsen blev givet.

Kun 1 time og 28 minutter efter at have udsendt godkendelsen om fusion af Danish Agro og SAB sidste mandag blev kontorchef i Konkurrencestyrelsen, Søren Bo Rasmussen, kontaktet af Aarhusegnens advokat angående den redningsplan, som indeholder Danish Agro og DLG's overtagelse af det kriseramte selskab. I materiale han modtager senere på eftermiddagen kan han læse, at der den 13. januar var indgået en rammeaftale mellem Danish Agro og DLG om overtagelser af resterne af Aarhusegnen i et nyt konsortium.

- Det er en alvorlig sag ikke at komme med alle oplysninger. Sådan kan vi jo ikke arbejde. Men det er ikke fordi, at de har givet udtryk for, at Aarhusegnen er meget stærke, men de har udeladt vigtige oplysninger, siger Søren Bo Rasmussen, kontorchef i Konkurrencestyrelsen.

En af de væsentligste grunde til, at Danish Agro fik sin tilladelse til at overtage SAB 100 procent i datterselskabet, Danish Agro Fyn, skyldes, at Aarhusegnen blev vurderet til, at være en såkaldt »maverick«, i tilfælde af stiltiende koordinering på markedet. Det vil altså sige en spiller, der ikke vil lade sig diktere af de andre i branchen.

Helt udramatisk
Direktør i Danish Agro, Chr. Junker, kalder dog situationen helt udramatisk.

- Datoerne krydsede hinanden. Samtidig med, at vi fik vores godkendelse, så opstod situationen med Aarhusegnen. Konkurrencestyrelsen mener så, at vi skulle have informeret dem i første omgang om Aarhusegnens situation, så det kunne komme med i deres afgørelse, men det var ikke i vores tankegang. Det tager vi så nu til efterretning, siger Chr. Junker, adm. direktør i Danish Agro.

Læs også