Råvarehandel knækkede Aarhusegnen

Aarhusegnen magtede ikke at stå uden for indkøbs-samarbejderne i den danske grovvarebranche, erkender formanden.

Det var primært kæmpestore tab i råvarehandel, især i det sidste kvartal af 2009, der førte til, at Aarhusegnen i går måtte anmelde betalingsstandsning.

Det fortæller formanden for Aarhusegnens bestyrelse, Jens Thomsen, til Effektivt Landbrug.

- Jeg må erkende, at strategien om at stå uden for et indkøbssamarbejde så fornuftig ud i 2004, da vi traf beslutningen. Men finanskrisen har medført meget store svingninger i råvarepriserne, som vi generelt ikke har kunnet dække af for. Især i de sidste tre måneder må vi erkende, at der var store problemer med risikostyringen, siger Jens Thomsen.

Hans konklusion er, at i en verden med voldsomt svingende råvarepriser er det ikke muligt for et selskab af Aarhusegnens størrelse at stå udenfor et indkøbssamarbejde med andre grovvareselskaber.

Ansvar
Jens Thomsen erkender, at bestyrelsen har et medansvar for Aarhusegnens betalingsstandsning.

- Forretningsplanen var forkert, og bestyrelsen skulle have ændret strategi noget før. Jeg vil dog også sige, at nogle af de faresignaler, der var, burde ledelsen have præsenteret bestyrelsen for noget før. Hvis ledelsens estimater havde holdt, så havde bestyrelsen kunnet redde virksomheden, siger Jens Thomsen, der oplyser, at det først var ved den nye direktør Finn V. Nielsens tiltrædelse 1. januar, at sagens alvor for alvor blev rullet op for bestyrelsen.

Jens Thomsen mener ikke, at Aarhusegnens revisionsselskab har et medansvar for situationen.

På spørgsmålet om landmænd nu risikerer at blive trukket med ned af Aarhusegnens betalingsstandsning, siger han:

- Konsortiet (bestående af DLG og Danish Agro, red.) arbejder nu på at sikre alle kreditorer inklusiv landmænd, der har oplagt korn, pengeindeståender, forudbetalte varer, osv., i Aarhusegnen. Alle får deres penge ifølge rammeaftalen mellem parterne.

Fuld opbakning
Jens Thomsen understreger, at han er overrasket og ked af situationen, og at det var en tung dag i søndags, da han orienterede repræsentantskabet om situationen på et ekstraordinært møde.

Han glæder sig dog over repræsentantskabets enstemmige opbakning til bestyrelsens beslutning om at lade et konsortium overtage Aarhusegnens Andel A.m.b.A.

Beslutningen betyder, at de 4.100 andelshavere har en chance for at beholde en tredjedel af deres andelskapital på i alt 82 millioner kroner. En lille håndfuld af andelshaverne har en andelskapital på 500.000 kroner, og er dermed dem, der i kroner og øre bliver hårdest ramt.

Direktør fyret
Aarhusegnen har i øvrigt ikke planer om noget efterspil over for tidligere ordførende direktør Vagn Aage Jensen, der på otte år femdoblede virksomhedens omsætning.

Vagn Aage Jensen er i dag afskediget, og står ifølge aftale med Aarhusegnen til rådighed for selskabet. Der foreligger ikke nogen oplysninger om, hvor længe aftalen gælder.

Læs også