ØKOLOGI: Gartneriet Lykkesholm i Tommerup og Bellinge producerer økologiske grøntsager i 29.000 kvadratmeter væksthuse, hvoraf 1.200 kvadratmeter er udstyret med Danmarks første solpanelanlæg.
Det var en tilfældighed, der i slutningen af 1980'erne førte til, at Michael Jensen blev gartner.
- Der var også dengang økonomisk krise i et samfund, hvor ledige jobs ikke bare hang løst på træerne. Da jeg så blev tilbudt en læreplads i det gartneri, jeg arbejdede i min fritid, var det mest fornuftige, jeg kunne gøre, at slå til. Og det gjorde jeg så, lyder det fra Michael Jensen.
Derimod var det ingen tilfældighed, at Michael Jensen allerede i 1994 kunne skrive gartneriejer på visitkortet, da han købte Gartneriet Lykkesholm med 4.300 kvadratmeter ældre væksthuse af træ på adressen Skovstrupvej nummer 45 i udkanten af Tommerup. Michael Jensen ville være gartner i eget væksthus.
Gartneri siden 1960
Gartneriet, der blev etableret i 1960 med en produktion af snitblomster, valgte allerede året efter at skifte produktion fra prydelige blomster til spiselige tomater. Og sådan var det indtil 1994, da Michael Jensen overtog Gartneriet Lykkesholm og skiftede hovedkulturen ud med en produktion af konventionelle agurker plus mindre nicheproduktioner af tomater, peber og salat.
Men ved årtusindeskiftet blev Michael Jensen økologisk gartner. Og i dag er Gartneriet Lykkesholm et af de største økologiske grøntsags-gartnerier i Danmark.
Gartneriet Lykkesholm på Skovstrupvej ved Tommerup tæller 16.100 kvadratmeter væksthuse. Men Michael Jensen råder samtidig over en afdeling med 6.900 kvadratmeter væksthuse i Bellinge.
- Og på begge gartnerier er ældre væksthuse af træ med årene erstattet med nye af slagsen. Eller så godt som. For sandheden er, at 5.600 nye kvadratmeter væksthuse til marts næste år skal erstatte de sidste gamle huse af træ på gartneriet på Skovstrupvej, siger Michael Jensen.
Troede og tror på økologi
- Når jeg valgte at skifte fra konventionel til økologisk produktion, var det først og fremmest, fordi jeg synes, økologi er spændende, men også, fordi jeg havde det dårligt med at gå rundt i gartneriet med en sprøjte - altså bruge pesticider i produktionen, siger Michael Jensen.
- Men en anden og lige så væsentlig årsag var, at jeg troede på økologi som fremtidens produktionsform, når det gælder grøntsager. Og i dag kan jeg da heldigvis konstatere, at troen ikke alene fik, men mere og mere får ret. Jeg er nemlig overbevist om, at der ikke går mange år, før hele den danske produktion af væksthusgrøntsager lægges fuldstændig om til økologi, siger Michael Jensen og føjer til, at en stigende efterspørgsel af økologiske grøntsager er et af mange beviser.
I dag producerer Gartneriet Lykkesholm på 95 procent af det samlede væksthusareal flere slags agurker, mens der på de resterende fem procent produceres flere slags specielle tomater, almindelige peber og snackpeber, chili og aubergine.
- Og fælles for alle kulturer er, at de får den fornødne tid til at modne sig færdige på planterne, inden de med stor omhu plukkes og sættes på køl, inden de sorteres, pakkes og sendes til en bred vifte af kunder. Og jeg er ikke i tvivl om, at det er den behandling, der giver grøntsager den rigtige, naturlige smag, lyder det fra Michael Jensen, der også kan skilte med egen gårdbutik.
Michael Jensen beskæftiger året rundt to faste medarbejdere, der i sæsonen suppleres med op til 16 løst ansatte.
Biobrændsel og solvarme
I forbindelse med opførelsen af 5.600 kvadratmeter nye væksthuse omlægges Gartneriet Lykkesholm i Tommerup fra næste forår til biobrændsel, mens der på afdelingen i Bellinge, der er et traditionelt fjernvarmegartneri, etableres et solpanelanlæg på 1.200 kvadratmeter.
- Der er tale om et nyt og spændende pilotprojekt, da det er første gang, der i Danmark etableres et solpanelanlæg til opvarmning af væksthuse. Men det er et projekt, jeg venter mig meget af, da det er utrolig vigtigt som økologisk producent at komme så langt som muligt hen imod en bæredygtig og CO2-neutral produktion. Og som økologisk producent vil man jo helst arbejde med og ikke imod naturen, siger Michael Jensen og føjer til, at det nye anlæg er estimeret til at producere halvdelen af den varme, gartneriet skal bruge.
- Selv om solpaneler er et nyt og uprøvet område, er jeg overbevist om, at det virkelig har en stor fremtid. Sagt med andre ord tror jeg, det er både effektivt og bæredygtigt at anvende solpaneler som energiforsyning til produktion i danske væksthuse, lyder det fra Michael Jensen, der har søgt og fået bevilget udviklings-tilskud fra landsdistriktmidler til projektet, der løber op i omkring 600.000 kroner.