Arbejdet med at tø frosne rør op endte i en stor gårdbrand - forsikringsselskab advarer.
Så skete det igen. Optøning af frosne rør bredte sig til en omfattende brand.
Søndag aften lidt efter klokken 19 lød alarmen hos brandfolkene i Rødding frivillige Brandværn om en gårdbrand på Mølvejgårdsvej 19 i Hjerting ved Rødding, og det skulle senere vise sig, at det var optøning af frosne vandrør, der var årsag til branden.
Der havde ifølge politiet været gang i en gasbrænder, og det antændte gården, hvor tre længer blev raseret. Omkring 30 køer blev reddet ud.
Det lokale brandværn måtte have hjælp til slukningen fra kollegerne i Skodborg frivillige Brandværn, ligesom der kom to ekstra tankvogne fra Brørup. I flere timer blev der kørt med vand i pendulfart, ligesom to gummigeder blev rekvireret til at hjælpe med at få halmen ud.
Natten over var der brandvagt på stedet, og i går fortsatte slukningsarbejdet. Dyrene kom som nævnt ud, og stuehuset blev reddet. Det ligger kun få meter fra de brændte bygninger.
Drop åben ild
For forsikringsselskaberne er det ikke nyt at høre om brande opstået i forbindelse med optøning af vandrør. Allerede i sidste uge blev der her i avisen advaret mod at ty til egne midler:
- Man skal kende risikoen ved at gribe til de forkerte løsninger, sagde agronom Svend-Anker Worm fra forsikringsselskabet Topdanmark.
- Især brug af åben ild til optøning af et vandrør er farligt. Vi har set eksempler på, at folk har brugt brændende klude, stearinlys på række og andre former for åben ild. Det er indlysende, at de metoder medfører stor risiko for brand, og det sker da heller ikke sjældent, at røroptøning ved hjælp af åben ild eller varmekanoner bliver årsag til gårdbrande, fortsatte Svend-Anker Worm.
- Folk bliver som regel overraskede over, hvor en flamme kan finde vej hen. For eksempel kan flammen finde vej gennem en revne i en mur og antænde noget spindelvæv på den anden side, uden man straks opdager det.
Topdanmark anbefaler, at man tilkalder en VVS-installatør til at tø de frosne rør op. Han har udstyr, hvor man uden flammer kan optø frosne vandrør. Det kan tage et par timer, men til gengæld sker det uden risiko for ødelagte installationer eller nedbrændte bygninger.