Dansk Landbrug Sydhavsøerne indbød i forrige uge sine medlemmer til faglige møder om blandt andet grøn vækst, pension og testamenter, forårspakke 2.0 og meget mere.
På trods af at en af efterårets store storme rasede udenfor havde 160 landmænd havde taget imod indbydelsen, da Dansk Landbrug Sydhavsøerne afholdt et af efterårets faglige møder på CELF i Nykøbing Falster den 18. november.
- Vi har et godt samarbejde med kommunerne hernede på Sydhavsøerne, blandt andet om miljøgodkendelsesordningen, og det ser ud til at rykke lidt mere nu. Og generelt går vi ind for dialog frem for mudderkastning i pressen, sagde John Nielsen, formand for DLS til de fremmødte, før han gav ordet til den første oplægsholder.
Grøn Vækst
- Kvælstofudledningen skal reduceres med 19.000 tons, det ligger helt fast, men det er stadig muligt at påvirke, hvordan der skal reduceres, slog planteavlskonsulent, Kirsten Nielsen fast, og nævnte forbud mod jordbearbejdning og efterafgrøder som nogle af mulighederne.
- Hernede er vi jo heldige at have roerne, for de betyder, at der ikke skal nogen stor sædskifteændring til for at dyrke efterafgrøder, og udgiften bliver også mindre. Desuden er der jo mange, der allerede har flere efterafgrøder end der bliver krav om, fortsatte hun.
Også dyrkningsfrie randzoner blev nævnt, og her ville de fremmødte gerne vide, hvilke vandløb der er tale om.
- Alle målsatte vandløb, men der skal findes 50.000 hektar, lød svaret.
Forandringsparate
I en omstillingstid er det vigtigt at være kritisk og forandringsparat.
- Smid dårlige afgrøder og aktiviteter ud, og fokuser i stedet på det der tjener penge til jer, lød opfordringen fra souschef, Gert Klitgaard.
Dette blev bakket op af Nordea, der også deltog ved mødet.
- Landbruget på Lolland-Falster har det generelt bedre end i resten af landet, og det er så vigtigt at bevare troen på, at det kan gå, for det kan det for de fleste. Men vi vil da komme til at se tab, og det kommer til at koste, men hold nu hovedet højt, sagde Claus Rudi fra Nordea i Nykøbing F.