Nedskæringerne på DTU Veterinærinstituttet betyder muligvis farvel til pelsdyrafdelingen, frygter dyrlæge og indehaver af pelsdyrrådgivningen.dk, Ivan Christiansen.
DTU Veterinærinstituttet skal spare.
På afdelingen i Århus er 19 ansatte berørt af nedskæringen. Otte flytter til København mens 11 bliver afskediget. Det blev meddelt for en måned siden.
Og de besparelser kan ramme pelsdyrerhvervet. Det frygter i hvert fald dyrlæge og indehaver af pelsdyrrådgivningen.dk, Ivan Christiansen. Der er nemlig risiko for, at pelsdyrafdelingen helt forsvinder fra Veterinærinstituttet i Århus, mener han.
- Jeg kontaktede Veterinærinstituttet, efter jeg hørte om besparelserne, og her blev jeg fortalt, at det faktisk nu er så tæt på, at der en stor risiko for, at man er ved at lukke hele pelsdyrafdelingen derinde. Det er meget kritisk for pelsdyrerhvervet, lyder det fra Ivan Christiansen.
Han fortæller, at på pelsdyrområdet, når det kommer til diagnostik, er Veterinærinstituttet de eneste, som dyrlægerne reelt set kan hente deres rådgivning fra. Både dyrlæger indlands- og udenlands trækker på Veterinærinstituttets kompetencer
- Det er dyrlægerne fra Veterinærinstituttet, som man ser op til både nationalt og internationalt. De har den viden, der skal til, og formidler den rigtig godt. Vi kan sende døde dyr til undersøgelse hos dem, og det er faktisk meget vigtigt for os, siger Ivan Christiansen.
Brugte dem i sidste uge
Så sent som i sidste uge brugte han Veterinærinstituttets ekspertise i forbindelse med en overdødelighed i en minkbesætning. Efter at have behandlet besætningen med antibiotika, fortsatte dødeligheden med at være for høj. Derfor valgte han at sende dyr ind til undersøgelse.
De modtog dyrene om tirsdagen og allerede dagen efter var der svar. Dyrene var ramt af den smitsomme pelsdyrsygdom plasmacytose. Pelsdyravleren kunne dermed straks gå i gang med at sanere sin besætning.
- Det er lynhurtigt arbejde fra dem, og lige netop i det her tilfælde er det også utroligt vigtigt, netop fordi, at hele besætningen jo bliver pelset ned, når de har plasmacytose. Det var lige på et hængende hår, at vi nåede at få skaffet nye dyr til ham, da det var tæt på, at alle de andre pelsdyrfarme havde pelset de typer af mink han må genindsætte. Det var ikke lykkedes, uden det utroligt gode arbejde de laver i Århus, lyder det fra Ivan Christiansen.
Han fortæller, at hvis man ikke havde haft muligheden for at få stillet en diagnose fra Veterinærinstituttet, så havde det måske varet længe før man havde fundet ud af, at der var tale om plasmacytose, og så var man eventuelt fortsat med at behandle med antibiotika for at få dødeligheden ned, uden det egentlig ville have hjulpet.
Nødvendige besparelser
Direktør på DTU Veterinærinstitutte, Kristian Møller, bekræfter, at pelsdyrfunktionen er et af de områder, man kigger på i forbindelse med nedskæringerne. Intet er dog besluttet.
- Vi har nogle kommercielle områder, herunder diagnostik for praktiserende dyrlæger og landmænd. Her skal vi have en forretning til at køre, og på grund af strukturændringerne i landbruget, så er vi også nødt til at tilpasse os, siger Kristian Møller.
Han fortæller, at man i øjeblikket er i dialog med landbruget, så man kan finde ud af hvilke af de her diagnostik-funktioner, der har behov for at fortsætte. Landbruget skal dog bare selv betale.
- Problemet er, at vi også er i konkurrence med landbrugets egne virksomheder. De har også laboratorier. Som det ser ud i dag, så tager de sig af de mere lige til opgaver, mens de mere komplicerede sendes til os, og det er ikke nemt at holde en forretning i det, siger Kristian Møller.
Lige præcis på pelsdyrområdet bør Ivan Christiansen dog ikke bekymre sig, hvis man skal tro Kristian Møller.
- Vi har haft dialog med Pelsdyrerhvervet om, at de her funktioner skal fortsætte, og her har man indtil videre meldt positivt tilbage, siger direktøren.