Soja og svin falder

Cykliske tendenser peger på faldende sojapris, lavere svinepriser og en lang rente, der kommer ned i tre procent om tre år.

Første møde i Aarhusegnens nye foredragsrække i Galten blev i går indledt af chefanalytiker i Finanshuset Demetra i Silkeborg, Svend Jørgen Jensen, som har arbejdet med konjunkturer og cykliske tendenser i en snes år.

- Svend Jørgen Jensen har været en af de bedste til at forudsige den situation erhvervslivet står i, og i maj måned forudsagde han faktisk, at korn kunne komme ned i 60 kroner, siger Aarhusegnens forretningsfører Vagn Aage Jensen i sin velkomst til de 80 fremmødte landmænd.

Cyklusser på 3-5 år
Ifølge Svend Jørgen Jensen bevæger alle landbrugsråvarer sig i bølger over tre-fem år.

- Det er cyklusser, man kan regne med. Og hvis prisen på en råvare er høj, kan man forudsige, at den vil falde, siger han.

Derfor undrer han sig over, at mælkeproducenterne holder møde med 1.000 mennesker, når mælkeprisen er lav.

- De har selv skabt situationen med den store produktion, og de burde holde møder, når prisen er høj for at forberede sig til en situation med lav pris, pointerer Svend Jørgen Jensen.

Soja og svin falder
Svend Jørgen Jensen forventer at sojaprisen vil falde, fordi den ligger under sojabønners glidende gennemsnit.

Det samme gælder svineprisen.

- Jeg ser ikke en højere svinenotering, siger han.

- Der er også en cyklus i svineproduktionen. Nu er produktionen på vej ned. De amerikanske svinepriser er nede i 5,20-5,60 kroner pr. kilo, og nu er de begyndt at skære produktionen ned, fordi der ikke er rentabilitet i det, forklarer chefanalytikeren.

- Hvis prisen kommer ned på 7,50 kroner pr. kilo, er der også producenter i Danmark, der vil lukke, vurderer han.

Kort rente giver sikkerhed
Flere landmænd ville gerne vide, hvornår de skal konvertere til fastforrentede lån.

- I skal ligge i korte renter, men I har nok heller ikke råd til andet, svarer han med et glimt i øjet.

Ifølge Svend Jørgen Jensen giver fast rente ikke budgetsikkerhed.

- Budgetsikkerhed i landbruget opnås kun ved at ligge i korte lån, fordi hvedepriser, svinepriser og rente følges ad, slår han fast.

- Viden om, at tingene hænger sammen, er vigtig for at forstå processerne, og den viden har bankerne ikke. Bankernes metoder til at forudsige renteudviklingen er ubrugelige, gentager han flere gange.

Rentebunden nås i 2013.
- Der vil gå et år eller to, så vil den lange rente begynde at falde, og den kommer ned i tre procent om tre-fire år, vurderer Svend Jørgen Jensen.

Han mener ikke, at renten er historisk lav, som mange hævder.

- Der er plads til en rentesænkning på 1,5-2,0 procent, før man når samme lave renteniveau som for 70 år siden, pointeres det.

Er det et folkeuniversitet om konjunkturer, renter og råvarer? Eller et akademi for landmænd?

- Folk i huset drøfter ugentlig strategier for afdækning, og hvilke anbefalinger skal vi give. Nu vil vi gerne lade kunderne lytte med, når vi diskuterer, siger forretningsfører Vagn Aage Jensen fra Aarhusegnen.

Aarhusegnens nye administrationsbygning skal bruges til videndeling, og landmænd skal have mulighed for at høre om og diskutere konjunkturer, renter og råvarer.

- Fremover inviterer vi til møder om udviklingstendenser på råvaremarkedet to gange om måneden, tilføjer han.

Tilbagevendende møder
I begyndelsen af måneden deltager Erik Bjerg fra Aarhusegnen, og i slutningen af måneden bliver der indlæg fra Svend Jørgen Jensen.

- Hvis erhvervet skal klare krisen, er vi nødt til at dele viden. Det bliver nødvendigt for, at vi kan træffe de rigtige dispositioner sammen. Vi vil være ærlige og retfærdige. Vi vil fremme åbenhed og gennemskuelighed, og vi vil gerne fortælle, hvad vi gør, forklarer forretningsføreren.

- Og så vi skal gøre det, vi siger, vi vil gøre, men det har vi heller ikke noget problem med, understreger Vagn Aage Jensen.

Læs også