Den første majs bjærget

I går indledte Andersens Maskinstation majshøsten på Langeland og Ærø.

Årets majshøst forventes at starte om en lille uges tid i Jylland. Sådan lyder vurderingen fra Landscentret. Men allerede i går blev den indledt på Langeland og Ærø, hvor der ikke har faldet tilsvarende mængder af nedbør i vækstperioden.

Mælkeproducent Gunnar Christensen, der torsdag fik bjærget sine 12 hektar majs ved Ristinge på Sydlangeland, oplyser, at der ikke er faldet 100 millimeter regn, siden majsen blev sået i foråret.

Derfor kunne den i går høstes med omkring 30 procent tørstofindhold, men med en for lille kolbesætning.

Senere på dagen kørte Morten Andersen sin Claas Jaguar finsnitter ombord på Marstal-færgen, for i går aftes og igen i dag at hjælpe kollegaen på St. Rise Maskinstation, med bjærgningen af de betragtelig større majsarealer på Ærø, som nu også er høstklare.

Den »rigtige« majshøst er i gang. Premieren sker i disse dage på Langeland og Ærø, hvor vækstsæsonen har været præget af mere tørke end regn.

Morten Andersen fra Andersens Maskinstation i Torpe ved Rudkøbing var i går ude med majssnitteren til den første reelle mark i år - hos Gunnar Christensen ved Ristinge på Sydlangeland.

- Efter at have prøvet et mindre stykke på anden ejendom, hvor der var for meget saft efter snitningen, så er det her høstmodent og formentlig med en tørstofprocent omkring 30, vurderede Morten Andersen, da han et kort øjeblik forlod sin Claas Jaguar 850 finsnitter.

Tørken har påvirket kolberne
- At vejret ikke har været regnfuldt, kan godt konstateres på kolberne, der ikke har udviklet sig, som vi sædvanligvis oplever det. Sommerens varme og dermed majsvarmeenheder har ydermere bidraget til, at det nu er tidlig høst for majsen, konstaterer Morten Andersen.

Gunnar Christensen, som får høstet sine 12 hektar med majs, bekræfter, at der ikke engang er kommet 100 millimeter regn i hele vækstsæsonen, så det vil have indvirkning på høstresultatet.

- I første omgang kneb det med fremspiringen på den svære jord, og da det ellers er lettere jord i størstedelen, kan der ikke forventes det sædvanlige gode udbytte. Foder skal der nu nok blive tilstrækkeligt af, formoder den langelandske mælkeproducent.

Så snart Morten Andersen var færdigt hos Gunnar Christensen tog han turen til Ærø. Finsnitteren blev hen på eftermiddagen bugseret ind på Marstal-færgen, som han fra førerhuset havde kunnet se sejle frem og tilbage i løbet af formiddagen.

Her gik majshøsten også i gang i går, og fortsætter i de kommende dage.

Som planteavlskonsulent er Anders B. Christiansen, Landboforeningen Centrovice's ærøske afdeling, bekendt med såvel langelandske som ærøske majsmarker. Han forventer udbytter over middel – i størrelsesorden 11.500-12.000 foderenheder pr. ha, men varierende efter sort og bonitet.

- Majsvarmeenheder har vi så rigelig af med over 2500 siden den 15. april, men vejret har været på den rigelig tørre side på vor egn.. I de kommende dage er vejret indbydende for majshøsten, og jeg er sikker på, at alle er klar til at få kvægfoderet bjerget, siger Anders B. Christiansen.

Læs også