Tre guldbajere får ro på gyltene

Tre guldbajere til urolige søer i farestalden gør dem hurtigt trætte og rimeligt håndtamme, beretter dyrlæge.

I foråret blev det beroligende middel Suacron forbudt. Dermed forsvandt det middel, som nogle svineproducenter ellers havde gode erfaringer med at bruge til særligt urolige og aggressive søer, og især gylte omkring faring. En alternativ løsning kan imidlertid være tre guldbajere, oplyser dyrlæge Kristian Viekilde, FynVet Svinefagdyrlæger.

- Det virker rimeligt hurtigt, er rimeligt uskadeligt, det gør søerne trætte og håndtamme, og så er det en billig løsning, informerer dyrlægen, der gerne anbefaler løsningen til sine kunder.

Første og sidste brandert
Det var med naturlig skepsis, at svineproducent Knud Jensen, Hovgården, Vester Skjerninge på Fyn, havde modtaget meddelelsen om, at et par bajere kunne være et alternativ til et beroligende middel, men da han stod med en urolig so en sen aften engang i juni måned, var gode råd dyre.

- Jeg kan huske, jeg tænkte »Hvad gør jeg«. Jeg tænkte lidt over det, »det kunne vel ikke skade«, og så for jeg ind efter et par øl, fortæller han.

Den første so var ikke aggressiv, men den stod og hyperventilerede, og Knud Jensen syntes det var væmmeligt, at være vidne til uden at gøre noget. Han var overbevist om, at soen havde stort ubehag.

Ifølge svineproducenten havde et par øl en meget større virkning, end han selv havde turdet tro eller håbe på:

- Det var helt utroligt at se forandringen. Soen kastede sig over ølstrålen allerede mens den blev hældt ned i krybben, og så faldt den helt til ro, fortæller han.

Siden har Knud Jensen brugt guldøl et par gange til urolige og aggressive søer, der viser kannibalisme.

- Jeg synes jo, det har virket hver gang, men det kan man naturligvis først sige med større sikkerhed senere, når vi har prøvet det flere gange. De søer, der æder deres grise, kan der jo heldigvis gå måneder imellem, man har, og andre gange kan der være to på en uge, bemærker han.

Pilsner, guldøl eller kirsebærvin
Svinedyrlæge Kristian Viekilde anbefaler tre guldøl til en urolig og aggressiv so, men Knud Jensen har blot brugt to guldøl, og alligevel synes han, at det har virket, så han foreslår at fodermesteren tager den tredje øl.

- Søerne er vilde med det. Jeg gav dem et par »krudtugler«, men måske kan man nøjes med almindelige pilsnere. Jeg ved heller ikke, om nogle mærker er bedre end andre. Det er vel sådan noget man skal prøve sig frem med.

Hos FynVet Svinefagdyrlæger har man også et fif om at tilsætte sukker til øllene, hvis søerne ikke kan lide det, men normalt er det ikke nødvendigt. Derimod oplyses det, at man har en kunde, der benytter kirsebærvin i stedet for bajere, hvis søerne ikke kan lide øl.

- Dosis svarer til cirka en halvliters sodavandsflaske med kirsebærvin, hvis søerne ikke vil have øl, fortæller svinefagdyrlæge Lars Rasmussen, FynVet.

Ikke på driftskontoen
- Hvis et par guldøl kan forhindre, at søerne æder sine grise, så kan det spare mig for mange penge årligt, og så er et par guldøl givet godt ud, fremhæver Knud Jensen.

Han mener dog ikke, at guldøllene skal sættes på driftskontoen.

- Det har man jo naturligvis ret til, men jeg synes ikke, det er det værd for et par guldøl, når gevinsten af at bruge dem er så meget større, siger han.

- Der kunne jo nok være nogen, der kunne finde på at udnytte det, og sætte flere kasser på driften, og risikoen for den mistanke er der ingen grund til at løbe, mener han.

- Det herlige ved det her er desuden, at vi jo for det meste har øl og vand stående alligevel, og at det ikke er et eller andet dyrt »vidundermiddel«, der ikke virker som lovet, og som man bare har stående til ingen verdens nytte.

Læs også