Hvad er det egentlig lige, som Dong har gang i?

Det spørgsmål vil Danske Halmleverandørers formand Hans Stougaard, nu meget gerne have svar på. Derfor vil der på direktionsgangene hos Dong Energy i en af nærmeste dage dumpe et brev ind, hvor halmformanden på vegne af sin forening vil bede om et møde om levering af halm til ætanol.

Det irriterer nemlig halmformanden, at Dong har været ude at sige, at halmen er for dyr i øjeblikket til produktion af bioætanol, fordi der her ikke er noget tilskud at hente, mens der, når halmen anvendes til afbrænding, bliver givet et tilskud på 600-800 kr. pr. ton afbrændt.

- Altså jeg er meget åben over for ætanol på halm og andre nye tiltag, for det er noget, der flytter hegnspæle, men jeg vil gerne vide, hvad det er, som de mener, når de siger halmen er for dyr, siger Hans Stougaard og fortsætter:

- Dengang hvor jeg ikke kunne få folk til at levere halm, da var der ikke grænser for, hvad det var man ville bruge halmen til. Men nu hvor jeg over for mine medlemmer, har kvitteret for, at her er et område, hvor der er et dækningsbidrag at hente, der er større end nul, så skal vi skydes ned fra hoften, siger Hans Stougaard.

Masser af halm
Han fortæller, at der i øjeblikket ligger én million ton halm rundt omkring på markerne, som ikke bliver brugt, hvilket ifølge Hans Stougaard vil kunne nedbringe CO2-udledningen i Danmark med 1,4 millioner ton. I stedet for at klage over for dyrt halm, burde Dong derfor komme i gang, og anvende halmen på sine kraftvarmeværker.

- Jeg er tæt på rystet over, at man har de her vinkler på det. Dong er jo statens eget selskab, så hvad er det egentlig man vil. Vi har varen nu og her, så hvis man vil noget med CO2-fortrængning, så har vi altså her en organisation, der kan sørge for, at det sker. Det burde man gøre i stedet for at tale om noget, som man måske tror, vil komme til at ske en gang ude i fremtiden, siger Hans Stougaard.

Kontakter også energiudvalget
Udover at rette henvendelse til Dong vil Hans Stougaard også henvende sig til Folketingets energipolitiske udvalg. Udover at invitere dem ud på markerne, så de selv med egne øjne kan se, hvor meget halm der ligger og varen er klar, så vil han også gerne drøfte situationen med Dong.

- Vi vil så gerne være positive for at få CO2-neutralt brændstof frem. Det er en rigtig god idé, misforstå mig ikke, men når nu statens eget selskab Dong, mener vores halm er for dyrt, betyder det så, at man ikke vil have CO2-neutralt brændsel, lyder det fra Hans Stougaard.