HALMPRISER: Søren Rasmussen fra Skovsgaard & Frandsbjerg ved Hobro venter spændt på prisudviklingen på halm og frygter, at det kan blive en bombe, der springer.
Situationen på halmmarkedet er ved at være spændt. De store energiselskaber Dong og Vattenfall har endnu ikke købt det halm ind, de skal bruge i 2009 og 2010, vurderer Søren Rasmussen fra Skovsgaard og Frandsbjerg i Hobro.
Alligevel har de meldt ud, at de vil købe efter høst og opfordrer landmændene til at bjærge halmen.
- Det kan ende med at blive en bombe, der springer, siger Søren Rasmussen, der ikke selv har indgået kontrakter siden december måned, selvom han har afgivet bud på en lang række licitationer.
Usmageligt
Han mener, at det er usmageligt, at energiselskaberne venter med at købe ind til efter høst for at presse priserne ned.
- Landmændene er økonomisk hårdt pressede, og de bliver tvunget, også af banken, til at sælge halmen til den pris, energiselskaberne vil give, siger han.
De store energiselskaber aftager tre fjerdedele af den danske halmproduktion til afbrænding. Skovsgaard og Frandsbjerg leverer selv 50.000 ton halm om året, hvoraf mellem 50 og 60 procent af dette går til kraft- og varmeværkerne.
Faldende priser
Halmpriserne har været stigende de sidste par år, og i marts måned toppede de med 75 øre pr. kilo leveret halm i de dyreste områder af Danmark. Nu er prisen begyndt at falde.
Det skyldes både, at energiselskaberne forsøger at presse prisen, og desuden at der er meget halm på markedet, fordi man sidste år forventede at skulle levere til et nyt kraftvarmeværk på Fyn, der blev meget forsinket.
Søren Rasmussen mener, at der ligger flere tusind ton på lager fra sidste års høst.
- Nu er prisen faldet til 60-70 øre pr. kilo leveret halm, fortæller han.
Han vurderer, at kostprisen ligger et sted mellem 65 og 73 øre pr. kilo alt afhængig af, hvor effektiv og rationel bjærgningen er.