Et godt par til majsen

Per Sørensen, Tågerup Maskinstation og Palle Nielsen, Febjerggaard Maskinstation, i Vestsjælland har investeret i henholdsvis en gummiged og en majssnitter, så de nu kan tilbyde hjælp til en mere effektiv majshøst.

Tågerup Maskinstation og Febjerggaard Maskinstation har indledt et fast samarbejde omkring majssåning og snitning af græs og majs. Tågerup har gummigeden og Febjerggaard kommer med snitteren.

Samarbejde
Palle Nielsen har i flere år været kunde hos Per Sørensen, når det gælder majshøst, men nu har de to indledt et samarbejde, så de hjælpes ad med at så majs, høste og presse det.

- Palle var i mange år kunde hos mig, og der udviklede sig et venskab imellem os. Jeg havde dengang en anden til at køre snitteren, men da han hele tiden kørte i stykker, bad jeg Palle om hjælp. Han stod imidlertid overfor en udvidelse af bedriften hjemme på gården, og var derfor i første omgang ikke med på at købe en snitter, fortæller Per Sørensen.

- I stedet indledte jeg et samarbejde med Lodall Maskinstaion, som jeg havde indtil 2008, hvor de slog bremserne i, og lukkede forretningen. Så manglede jeg igen en snitter, og tog derfor endnu engang fat i Palle, fortæller Per Sørensen.

Ind med modermælken
Palle Nielsen har en SDM besætning med 125 malkekøer, og venter i øjeblikket på miljøgodkendelse til at udvide bedriften til 235 køer i et nyt staldanlæg med tre malkerobotter. Han bor på en slægtsgård, som står overfor en totalrenovering, og er vokset op med køer og majs, og har derfor fået det ind med modermælken.

- I 2007 beder Per mig om at så majs for ham, da han må erkende, at jeg er bedre til det end ham, fortæller Palle Nielsen med et smil.

- Det er medvirkende til, at jeg i 2008 køber en otte-rækkers Kverneland Optima bugseret majssåmaskine, som også kan bruges til direkte såning, hvilket jeg har haft succes med hos et par af kunderne, fortæller Palle Nielsen.

Han har i år tilsået i alt 350 hektar majs.

Nye maskiner
Både Tågerup Maskinstation og Febjerggaard Maskinstation har i løbet af de sidste år investeret i nye maskiner.

- Den nyeste maskine der står her, er stadig våd i malingen, for den kom for et par timer siden, fortæller Per Sørensen med et grin.

Maskinen er en New Holland 9060 minibigballepresser, som udelukkende står og venter på godt pressevejr. Når første slæt er taget, skal den nye græsnedfælder ud at køre.

Det gode par skal ud at køre til efteråret, når majshøsten sætter ind. Det drejer sig om Palle Nielsens Claas Jaguar 850, der er købt, så den passer til Per Sørensens New Holland W190B gummiged på 20 tons.

- Det er et rigtig godt par, vi har købt, for snitteren er ikke så stor, at den render fra gummigeden eller omvendt. Med andre ord bliver ensilagen trykket sammen i den hastighed som majsen kommer ind, og det sikrer, at den ikke rådner, fortæller Per Sørensen afslutningsvist.

Læs også