Danish Crowns ledelse bør gå

STORMVEJR: Havde det været enhver anden virksomhed, der leverede de resultater, som Danish Crown har leveret de sidste par år, så var ledelsen blevet udskiftet med det samme, lyder det fra Danporks formand, Bernhard Mortensen.

I frustration over Danish Crowns lave afregningspriser forlod Bernhard Mortensen for 16 måneder siden repræsentantskabet i Danish Crown. Sammen med en flok andre utilfredse andelshavere stiftede han Danpork. Et selskab der leverer svin til Europa, primært Tyskland.

Selvom det nu er over et år siden, at han forlod Danish Crown, så er hans kritik af Danish Crowns ledelse dog langt fra stilnet ad. Op til slagterigigantens repræsentantskabsmøde på tirsdag melder han sig nu på banen igen.

- Der findes ingen ledelse andre steder i erhvervslivet, der ville få lov at leve et liv, og så lave sådan et drønende underskud, som Danish Crown har gjort, siger Bernhard Mortensen.

Sender regningen videre
Ifølge hans egne udregninger, så har Danish Crown været skyld i - når man indberegner alle indtægter fra andelshaverne eller mangel på samme - et underskud på cirka 10 milliarder kroner for svineproducenterne.

- Danish Crown kører jo ikke med underskud. De sender jo bare den manglende afregning videre til landmanden, siger Bernhard Mortensen.

Han fortæller, at landbruget i 2008 har kørt med et underskud på 20 procent af omsætningen, så når han siger 10 milliarder kroner i underskud til Danish Crowns andelshavere, så tror han ikke, at det er helt skudt ved siden af.

- Det er andet år i træk, at man ser det her store underskud. I 2007 var det måske 5-10 procent af omsætningen, som man havde i underskud. Havde det her været enhver anden branche, så havde man skiftet direktion og bestyrelse med det samme. Jeg tror simpelthen ikke på, at Danish Crown kan ændre så meget med den samme ledelse og direktion, siger Bernhard Mortensen.

Han tror på, at der skal handles hurtigt. Venter man et år med at handle, så vil det være for sent for Danish Crown.

- Vi snakker to-fire måneder, hvor prisen skal op. Ellers dør en meget stor del af de danske svinekødsproducenter eller de bliver sat under så kraftig administration, at de ikke kommer tilbage på fode igen lige med det første, siger Bernhard Mortensen.

Han spår, at det vil tage mellem 6-10 år at tjene de sidste to års underskud hjem for svineproducenterne.

Læs også