500 elever i griseskole

SUCCES: Griseskolen hos FynVet Svinefagdyrlæger har haft stor succes. På kun to år har 500 elever gennemført kurset og begivenheden blev fejret med kage til alle.

Den 1. februar 2007 kørte det første »griseskolekursus« hos FynVet i Ringe. Godt to år efter - torsdag den 23. april kunne FynVet Svinefagdyrlæger så fejre, at deltager nummer 500 havde gennemført kurset.

- Incitamentet for opstart af vores griseskole var lovkravet om, at folk, der ikke har et halvt års praktisk erfaring i svineproduktion, skal have gennemført et kursus, for at de må håndtere medicin, fortæller dyrlæge Jesper S. Olesen.

Kurset afholdes på både dansk og engelsk, og materialet findes også på russisk, da over halvdelen af kursisterne har modtaget kurset på russisk.

FynVet afholder kurserne for både Dalum Landbrugsskole, Peder Top - Landbrugets Jobservice, samt andre dyrlægepraksis rundt omkring i landet.

- Vi har så vidt muligt højest 15 deltagere pr. hold, da vi på den måde bedst opnår lidt ping pong og relation til deltagernes hverdag, siger Jesper S. Olesen, der på »jubilæumsholdet« havde 7 elever - og kurset foregår på dansk.

Velfærd
- Grundtanken er at øge viden derude i staldene, så eleverne ved, hvad de gør, og hvorfor de gør det, forklarer Jesper S. Olesen, og tilføjer, at eleverne også er langt bedre rustet og motiverede, når de forstår, hvad det er, de laver.

Programmet er generelt sammensat så varieret og spændende som muligt, så det ikke er tørt lovstof det hele. Velfærd fylder en forholdsvis stor del af programmet.

- Ved hjælp af en masse billeder bliver eleverne klædt på til at vurdere sygdomme, transportegenthed og så videre. Vi prøver på den måde at holde velfærdsfanen højt, påpeger han.

Han mener, at landmanden også bedre får fuld effekt af det, han har købt på apoteket, når eleverne har mere viden om at gøre tingene rigtigt.

- Samtidig er det også et godt signal at sende til det omgivende samfund, når man viser, at landbruget sørger for at deres ansatte er veluddannet indenfor dette vigtige område, påpeger FynVet-dyrlægen.

Skoleudvidelse
FynVet udvider igen Griseskolen til at omfatte en endnu større pakke af kursus tilbud indenfor de forskellige arbejdsområder i en svinestald. Der vil både være en sygdomsdel og managementdel indenfor hver enkelt staldafsnit - farestald, løbeafdeling og klimastald - og det på flere sprog.

- Vi er stadig i gang med at forberede, da vi har valgt at lave de næste kurser med billeder af enhver tænkelig situation indenfor de forskellige staldafsnit. Der er mange, der bedre kan få sammenhæng i tingene via billeder, så det tror vi på vil blive en stor hjælp i hverdagen ude i staldene, forklarer Jesper S. Olesen.

På hjemmesiden www.griseskolen.dk vil man snart kunne se, hvad der er af nye tilbud.

Praktik
Efter at torsdagens kursister har fået kaffe - og kagemand i anledning af kursist nummer 500, fortsætter dagens undervisning udendørs, hvor en død gris ligger klar til at blive »aflivet igen« med boltpistol.

Eleverne skal her have praktik om injektionsteknik og aflivning med boltpistol. Afslutningsvis obduceres grisen, så diagnosen for grisen kan stilles.

Alle prøver derfor hver især injektionsteknikken med blå frugtfarve, så dyrlægerne efterfølgende kan se, hvordan væsken ligger i grisens hals.

- Denne gris er død af blodforgiftning, forklarer dyrlægerne Susanne Leth Musse og Jesper S. Olesen efter obduktionen.

Læs også