Lodsejer forudser bindingsværk og stokroseidyl

NATIONALPARK: En nationalpark kan ødelægge naturen, påpegede planteavler, der bor i midten af den eventuelt kommende park på Sydfyn, da han mødte op ved idévognen på Tåsinge.

Omkring Det sydfynske Øhav er landets sjette nationalpark måske på vej. Men ikke, hvis det står til de lokale lodsejere.

I denne uge var mælkeproducent på Ærø og formand for Mejeriforeningen, Bent Juul Sørensen, ude med meget markante udmeldinger til den fynske landbrugsavis Landbrug FYN. Kritikken, som også blev gengivet her i Effektivt Landbrug i tirsdags, rettede han ikke mindst mod sin landboforeningsformand, Niels Rasmussen fra Centrovice, for i en informationsavis om det lokale nationalparkprojekt at tale positivt om landbrugets muligheder i parken, som i givet fald kan være en realitet i 2011.

Blandt mange, som bakker Bent Juul Sørensen op i debatten, er Ole Jørgensen, der driver 90 hektar på Tåsinge midt i det involverede område, og som er fynsk bestyrelsesmedlem i foreningen Landbrugslederen.

- Det falder mig meget for brystet, at vores formand går ud og kalder os for livsstilslandmænd. Han træder virkelig på mig med den udtalelse, lyder det fra Ole Jørgensen.

- Niels Rasmussen tager ikke sine medlemmer i ed, understreger han og tilføjer, at om det så er en gymnastikforening, så skal bestyrelsen varetage foreningens interesser.

Amerikanske tilstande
Ole Jørgensen var torsdag mødt op ved nationalparkundersøgelsens idévogn, der på dens turné i det sydfynske siden 4. april var nået til Tåsinge.

- Nationalparken giver ikke mig flere muligheder, end jeg har nu. Det er, som om man med nationalparken vil fastlåse tiden i 1930'erne og have bindingsværk og stokroseidyl genindført.

- Samtidig skal nationalparken primært tiltrække turister, men alle borgere har da i forvejen ret til at komme her og se på fugle, eller hvad de vil. Skal vi så have asfalterede stier over marken til kørestolsbrugere?

Han mener, at der er ved at gå amerikanske tilstande i det hele.

Han mener også, at en nationalpark kan ødelægge naturen, og det er paradoksalt, at kommunen først sætter vindmøller op, mens man på den anden side af øen ikke må sejle i kajak. Og nu vil de så lave en nationalpark.

- Ved den ene hånd egentlig, hvad den anden gør, lyder det fra planteavleren.

Indskrænkning
Idévognen er denne dag bemandet med naturmedarbejder Dorit Fruergaard fra Natur og Vand, Svendborg og naturfaglig konsulent Peter Blanner, og debatten er godt i gang, da Effektivt Landbrug kommer forbi.

- Jeg ser ikke det her som en mulighed, men en indskrænkning, lyder det fra Ole Jørgensen. Det er fint nok, at I siger, det er frivilligt, men dem, der finansierer - de bestemmer, og det er dem, der har magten. Sådan har det altid været, siger Ole Jørgensen.

På Tåsinge er der dog kun mødt 20-30 borgere frem i løbet af dagen. Men generelt har folkene i idévognen oplevet interesse rundt omkring.

- Der er helt klart flest positive, men de kan samtidig også være bekymrede, lyder det fra naturkonsulent Peter Blanner. Han tilføjer, at han især har mødt bekymring fra lodsejere.

- Vores formål er netop at mane sådanne spøgelser til jorden, siger han og påpeger, at det er godt, at der kommer noget debat her i undersøgelsesfasen.

- Bent Juul Sørensen sad ved vognen på Ærø i mindst halvanden time - og dér blev diskuteret, fortæller konsulenten.

Læs også