De mindre skovbrugs mand

SKOVENTREPRENØR: Nordjysk Maskinskovning er et nystartet firma, der er parat til at rydde op og tynde ud i mindre skove i Vendsyssel.

Søren Christensen, Glimsholtvej ved Sindal, er fra årsskiftet sprunget ud som selvstændig med firmaet Nordjysk Maskinskovning. Han har i mange år været driftsleder ved større planteavlsbrug i Vendsyssel. Men nu har han taget springet fra mark til skov og fra ansat til selvstændig.

Søren Christensen har købt en skovmaskine og tilbyder nu sin assistance til skovejere i hele Vendsyssel.

- Det har længe irriteret mig, at det ikke kan lade sig gøre at få en mand og en maskine ud i de mindre skove. I stedet for at gå og lade sig irritere, gør jeg noget ved det, fortæller Søren Christensen, mens han viser sin nyerhvervede maskine frem.

Men selvom han også har arbejdet i skoven i mange år, er det er et stort spring, han har taget specielt i denne tid. Men han er fortrøstningsfuld. Hans kone har arbejdet som selvstændig malermester i eget enmandsfirma i en årrække, og det går rigtig godt. Så han kender de selvstændiges vilkår, og nu er de to selvstændige fra adressen på det mindre landbrug på Glimsholtvej.

Skovningsmaskine
Søren Christensen har købt en Timberjack 1070 med en Timberjack processor 754. Maskinen er købt i Sverige, og nu er den i arbejde i Vendsyssel. Kranen kan række ti meter ud. Den griber om træet, saver det over, kører stammen igennem, så grenene skæres af og skærer stammerne i den ønskede længde. De kan så bruges til kort tømmer eller energitræ.

På den måde kan Søren Christensen rydde op i alle skove.

- Der er så mange mindre skove her i Vendsyssel, hvor der trænger til at blive tyndet ud og ryddet op. Men det har været næsten umuligt at få hjælp til det. Det er den niche, som jeg nu kan udfylde, fortæller Søren Christensen.

Han vil arbejde som et enmandsfirma. Men til større opgaver og omkring rådgivning, plantning, flishugning eller lignende har han kontakt til andre, der så kan hjælpe.

Undgå træfald
Nordjysk Maskinskovning holder til lige i midten af Vendsyssel. På den måde bliver transporten ikke det store problem eller en kæmpe udgift, mener Søren Christensen.

Han fortæller, at en oprydning i skoven i mange tilfælde vil give enten et 0-resultat eller et positivt resultat for skovejeren. Men det kommer an på, hvor forsømt skoven er.

- Der er træer overalt her i Vendsyssel, og både skove og hegn skal passes. På den måde undgår man bedst træfald, når stormen er ude, understreger Søren Christensen.

Han har lagt mærke til, at mange skove i Vendsyssel har fået lov til at passe sig selv i flere år. Derfor mener han, det nu er på tide, der bliver taget fat.

- I dag foregår skovningsarbejdet året rundt, og jeg er parat, siger Søren Christensen.

Læs også