Fruens fynske fristelser

(LANDBRUG FYN) Øl, oksekød og oste samt frugt og grønt er på hylderne i Kirsten Bendtsen nyåbnede gårdbutik i Allesø. Dermed er en gammel drøm gået i opfyldelse for ministerfruen.

»Fruens Gårdbutik« står der på skiltet ved boden uden for adressen Allesøvej 38. Kendere af dansk politik vil vide, at her på den gamle slægtsgård »Allesø Østergård« bor erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen med sin fru Kirsten.

Men for en gang skyld er det ikke ministeren, der er genstand for interessen. Det er derimod Kirsten Bendtsen og hendes nye gårdbutik, der er i centrum.

Vi er i Allesø nord for Odense, hvor ministerfruen slog dørene op til butikken sidst i maj. Butikslokalerne er indrettet i en længe, der vender ud mod Allesøvej. Og ude i perlestenede foran butiksindgangen møder man de første af fruens fynske fristelser: Jordbær, ærter og gulerødder af egen avl.

Flagskibet i gårdbutikken er frosset kød og spegepølser fra gårdens Hereford-kreaturer, der græsser på usprøjtede marker. Salget går allerede så godt, at et par knapt to år gamle kvier i disse dage skal nyde sommerens græs ekstra godt.

De er inden længe at finde i butikkens fryser.

- Oksekødet er vakuumpakket. Det samme er ostene. Og det skyldes, at jeg ikke har tilladelse til at sælge fersk kød og ost fra butikken. Men butikken er godkendt af Fødevarestyrelsen i alle ender og kanter, understreger Kirsten Bendtsen og skeler til den glade »Smily«, der hænger på væggen som synligt bevis på, at tingene er, som de skal være.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er 130 procent opmærksom på, at tingene skal være i orden. Sådan er det, når man har offentlighedens opmærksomhed, konstaterer ministerfruen.

Inde i hendes gårdbutik bugner hylder og reoler af kvalitetsvarer. Løg, jordbær, ærter, rodfrugter og krydderurter er egen avl fra Allesø Østergårds jord. Alt i alt er cirka 75 procent af produkterne fra Fyn – og mere fra den fynske have er på vej. Stort set alle øvrige varer er danske. Kun lidt krydderier, vin og andre småtterier hentes udenlands.

Til gengæld er øllet fra bryggerierne i Indslev og Refsvindinge. Ostene er fra Landmejeriet Sinai ved Broby, chokoladen fra Summerbird i Assens, mens solbærjuicen er fra Hårslev Møllegård i Hårslev.

- Frugt får vi fra Vejrupgård i Blommenslyst, og blomsterne er fra Gartneriet PKM i Søhus. Og det er langt fra en tilfældighed, at det er de fynske varer af topkvalitet, jeg har prioriteret, forklarer Kristen Bendtsen, og uddyber:

- Da jeg gik i gang med de konkrete planer for gårdbutikken, havde jeg hele tiden i tankerne, hvilke varer jeg selv ville købe. Og jeg har besøgt rigtigt mange gårdbutikker for at se, hvilke varer der er på markedet.

Hun roser i øvrigt de lokale leverandører for at ville levere selv de mindste partier.

- Jeg er kun en lille fisk. Men jeg får de småpartier, jeg skal bruge, siger hun og tilføjer, at hun varmt kan anbefale andre at udbyde produkter fra fynske fødevareproducenter i gårdbutikker.

- Det er hårdt arbejde det her. Butikken ligger jo ikke på et hovedstrøg men ud til en lille vej i en landsby. Men jeg må sige, at jeg virkelig er blevet positivt modtaget. Og jeg kan da allerede ane noget, der minder om en fast kundekreds, fortæller initiativtageren.

Med åbningen af butikken har Kirsten Bendtsen ikke blot efterlevet en af sin mands politiske kæpheste – iværksætteri. Hun har i høj grad også fået en gammel drøm om at åbne egen butik opfyldt.

Derfor kvittede hun jobbet som konsulent i en rengøringsvirksomhed ved årsskiftet. Og hun er indstillet på, at den nu skal have en skalle som selvstændig erhvervsdrivende.

- Jeg lægger alle mine kræfter – og lidt til – i den her butik lige nu, siger Kirsten Bendtsen.

En tur til Færøerne som ministerens ledsager er derfor aflyst for fruens vedkommende.

- Lige nu er jeg nødt til at prioritere butikken. Og det er der heldigvis forståelse for. Både hos familie og venner. Mange har gennem årene sagt til mig, at nu skulle jeg se at komme i gang. Og nu er det altså en realitet, smiler butiksindehaveren, der må se sig nødsaget til at tilskrive gemalen det meste af æren for butikkens navn.

- En dag, hvor vi have nogle venner på besøg, sagde Bendt, om vi ikke lige skulle smutte over i fruens gårdbutik og se, hvordan det gik med indretningen. Det navn tog jeg til mig, og derfor hedder butikken altså Fruens Gårdbutik, slutter Kirsten Bendtsen.

Tekst: Jacob Lund-Larsen

Læs også