(EFFEKTIVT LANDBRUG) Mange landbrug har flyttet sig fra at være et familieforetagende til en decideret virksomhed med mange ansatte. Derfor er ledelsen nødt til at tænke på personalegoder for at bevare sammenholdet blandt medarbejderne, mener driftslederen på Sandager Skovgård.
Af Peter Roelsgaard
Det er en broget flok, driftsleder Thomas Greve skal holde øje med på Sandager Skovgård ved Kværndrup: Unge og ældre, kvinder og mænd, ukrainere, hollændere og litauere arbejder sammen om et fælles mål på den Jens Egdal-ejede svinefarm på Sydøstfyn.
I alt 11 ansatte er de - inklusiv Thomas Greve. Han har arbejdet på Sandager Skovgård siden 1992 og har oplevet en stigende nødvendighed for, at medarbejderne socialiserer i fritiden - også for at få de stadig flere udlændinge integreret.
- Før var vi nærmest én stor familie og kunne sagtens finde ud af at mødes privat. Nu vi mere er blevet en virksomhed med flere udlændinge ansat, er sammenholdet ikke så stort længere. Så er det vigtigt at komme ud af stalden og lave fælles ting, fortæller Thomas Greve, der har været driftsleder på Sandager Skovgård siden 2000.
Udviklingen har da også resulteret i flere arrangementer. Der er selvfølgelig den årlige høstfest i Sandager og julefrokosten med Gislev Erhvervsforening. Der er også morgenmad i frokoststuen hver fredag - lidt oftere i december, ligesom afholdelse af ferie koster en brød-omgang.
Mulighederne for efteruddannelse og deltagelse i erfa-grupper er der. Og så er det blevet til en sejltur på Svendborgsund med påhæng og flere bowlingture. Noget der alt sammen hjælper på humør og sammenhold, men specielt turene ud af huset har mest været på medarbejderinitiativ.
- Det er ikke fordi, Jens (Egdal, red.) ikke vil bruge tiden og pengene på det, men jeg tror måske ikke, at hans generation tænker så meget over det. Det betyder jo ikke noget, om vi bowler fire eller ti gange på et år. Det er overraskelsesmomentet, der er vigtigt.
- Det betyder noget, når chefen kommer og siger: »Det har I sgu gjort godt. Nu skal vi ud og bowle.« Og det har Jens også taget til sig, fortæller Thomas Greve, som dog også synes, det er rart at komme ud, selvom han selv skal tage initiativet.
Julegaver bliver det også til på Sandager Skovgård. Som regel et pengebeløb eller et gavekort. Noget der forventes blandt medarbejderne, nu man plejer at få det.
- Nogle gange er julegaven lidt større - andre gange mindre. Folk accepterer det, hvis Jens kommer og siger, at der ikke er så meget at give af i år, men hvis han stoppede helt, ville reaktionen nok være et »Hva’ fanden!?«, smiler Thomas Greve.
Julen er også tiden, hvor en problematisk vagtplan skal udarbejdes. Noget Thomas Greve aldrig har haft problemer med. Ikke at han tror personalearrangementer og julegaver betyder alt, men det er sikkert, at det spiller ind.
- En gang bowling fra eller til er ikke afgørende for, om en medarbejder tilbyder sig til en sur vagt, men man kan altid få folk til at yde en ekstra indsats, hvis de får noget igen. Hvis du kan se en belønning forude, så er det bare dejligt, mener Thomas Greve, der måske kan se frem til to gaver juleaften. Den 24. december fylder han 42 år.