EU-projekt skal løse PMWS-gåden

(Effektivt Landbrug) Efter uden held at have lavet masser af forsøg for at løse mysteriet om svinesygdommen PMWS er Landsudvalget for Svin, sammen med en række andre danske og udenlandske institutioner, gået sammen for at knække koden.

Over fem procent af de danske svinebesætninger har fået diagnosticeret svinesygdommen PMWS, som i knap fem år har huseret i Danmark. Ingen kender årsagen til sygdommen, men det skal der nu gøres noget ved.

15 forskellige partnere, heraf de tre danske Landsudvalget for Svin/Danske Slagterier, Danmarks Fødevareforskning og Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, samler kræfterne i et fælles EU-forskningsprojekt for at løse gåden, og der er sat 44 millioner kroner af til arbejdet.

- Vi har i mange år lavet en masse praktiske forsøg med ekstra vitaminer og forskellige vidunderstoffer, men vi har ikke kunnet finde ud af noget. Vi stod så at sige på bar mark, men i stedet for at kaste håndklædet i ringen, har vi valgt at gå sammen med andre, så vi kan finde ud af grundlaget for sygdommen, siger formanden for Landsudvalget for Svin, Lindhart B. Nielsen om grunden til at gå ind i projektet.

Han påpeger, at USA og Canada har haft problemer med PMWS i 10 år, og selv om de har forsket i det, så har de ikke kunnet finde ud, hvad sygdommen kommer af.

- Vi var også selv kommet dertil, at fantasien var sluppet op i forhold til at lave praktiske forsøg, men nu håber vi på, at der på den her måde vil komme en masse svar, siger landsudvalgsformanden.

Lindhart B. Nielsen siger, at en del af landmændene har lært at leve med sygdommen, hvor god driftsledelse med stor fokus på rengøring og hygiejne er et af de få våben.

- Men de lever jo på en knivsæg, for vi ser jo, at sygdommen svækker svinene, og så dør de af følgesygdomme som eksempelvis influenza. Og udover, at det koster en bondegård at have sygdommen i besætningen, så gør usikkerheden omkring sygdommen også, at folk bliver nervøse, påpeger Lindhart B. Nielsen.

Derudover vil det også have en anden håndgribelig effekt, hvis man kunne komme tættere på en løsning af PMWS-gåden.

- Så ville vi få et lavere medicinforbrug, for det er jo steget i de år, hvor vi har haft sygdommen, siger Lindhart B. Nielsen.

Læs også