Biavl er også for de unge

(LANDBRUG SYD) UNGE BIAVLERE: Den søde honning og biernes mysterier tiltrækker flere ældre end unge. Det skal der laves om på, mener lokalformand for biavlerne.

Prøv at tænke på den typiske biavler. Luk øjnene. Hvilket billede toner så frem på den indre skærm?

- En ældre mand på omkring halvfjerds år med fuldskæg, hvidt hår og pibe. Sådan ser de fleste vel en biavler. Men helt så slemt står det ikke til. I vores forening er gennemsnitsalderen et stykke op i halvtredserne. Så ikke alle er pensionister, siger formanden for Vojens og Omegns Biavlerforening, Poul Larsen, der selv til daglig er kvalitets- og miljøchef på Lindab Ventilation i Haderslev.

Foreningen er en af de 86 lokale afdelinger under paraply- og interesseorganisationen Danmarks Biavlerforening, DBF. Både centralt og lokalt er man i gang med at strømline foreningen, for at stikke hul på de fordomme, der er omkring biavlere.

- Vi er for eksempel en af de lokalforeninger, der har en hjemmeside, og det kan vi mærke opfylder et behov hos de unge. Derfor har vi nu indledt et samarbejde med de andre foreninger i Sønderjylland, så også dem, der ikke har ressourcerne, kan komme på nettet, siger Poul Larsen.

Formanden fra Vojens har også været med til at lave et komplet begynderkursus på cd og dvd.

- For der er et generationsskifte i gang, og de unge kommunikerer lynhurtigt. Men det betyder ikke, at de ikke har den ro og tålmodighed, der skal til. De unge biavlere, jeg kender, fascineres af biavl og har bestemt roen. De kan faktisk godt lide at slappe af engang imellem, mener Poul Larsen.

Det mærkes også på den tilbagemelding biavlerne får fra folkeskolen.

- Vi har et tilbud til eleverne i faget natur og teknik, der går ud på, at de kan følge livets gang i vores skolebigård. Og det hygger såvel biavlerne som børnene sig med, siger Poul Larsen.

Biavlens ansigt udadtil har således undergået en foryngelseskur, så det ikke kun er på dyrskuer og messer, at biavlerne smiler til folk. Men det er en ansigtsløftning eller makeover, som de unge ville sige, der går endnu dybere. Foreningen har haft et reklamebureau til at kigge på den måde, honning bliver solgt på i dag, og konklusionen er klar:

- Vi kan næsten ikke gøre det dårligere. Plasticbægere, gammeldags etiket og 450 gram glas.

Bureauet har i stedet foreslået enkle bægere af glas, en moderne etiket og 250 gram glas – og til samme pris.

- Præcis som med marmelade fra Den Gamle Fabrik, der bliver solgt til en 13-14 kroner per glas for 450 gram. Ved siden af står en plasticspand med et kilo i, men mange vælger alligevel det lille glas, siger Poul Larsen.

Med de forskellige tiltag er han overbevist om, at biavlen har en fremtid i Danmark. Måske endda som hele familiens hobby:

- Det handler ikke kun om honning. Der er alle produkterne, der kan laves af voks. For eksempel vokslys. Den medicinske brug af honning, pollen og geleroyal. Og så selvfølgelig mjødbrygningen, siger Poul Larsen.

TEKST: LOUIS ANDREAS MICHAELSEN

Læs også