Succes for økologikongres
(LANDBRUG FYN) Økologi Kongres 2004, som i sidste uge blev afholdt i Odense Congress Center, var tæt på at sprænge alle rammer.
625 deltagere, 55 udstillende virksomheder hvoraf tre fik guldmedalje og hædrende omtale, masser af faglige og politiske oplæg og masser af debat. Med andre ord: En solid succes!
Så kort kunne man egentlig godt beskrive Økologi Kongres 2004, som i sidste uge - tirsdag den 16. og onsdag den 17. november - fandt sted i Odense Congress Center, arrangeret af Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Økologi, Økologisk Landsforening, Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Forbrugerrådet.
Alligevel vil Landbrug Fyn her sætte fokus på et par af kongressens markante arrangementer, nemlig dels tirsdagens overrækkelse af »Den Økologiske Guldmedalje« og dels onsdagens paneldebat med deltagelse af de fire folketingsmedlemmer, Thor Gunnar Kofoed (V), Ritt Bjerregaard (S), Martin Lidegaard (R) og Poul Henrik Hedeboe (SF).
- Venstres grundlæggende holdning er, at der skal være økologisk landbrug i Danmark så længe, der er markedsmæssigt belæg for det, sagde Thor Gunnar Kofoed (V), der indledte paneldebatten. Udover sin konventionelle gård på Bornholm har han tillige drevet et økologisk landbrug i ni år.
- Landbruget har pligt til at producere de varer, forbrugerne realistisk efterspørger. Venstre vil støtte ideer og initiativer, der kan skabe ny fremgang for fødevareproduktionen og landbrugserhvervet. Men jeg tror ikke, forbrugerne tænker politisk, når de rækker ud efter varen i butikken.
- Vi skal passe på økologiens image, advarede Thor Gunnar Kofoed og pegede på, at økologernes politiske problemer er, at det er ukorrekt at stille kritiske spørgsmål, at man ikke ønsker markedsanalyser, at man klistrer sig for meget til politiske floskler, at man ønsker lovgivning til at sikre økologiens eksistens, og at man tror, at økologien er den eneste sandhed.
- I Venstre er vi tilhængere af økologi. Men vi skal sikre, at økologien udvikler sig. Vi skal ikke politisk sikre et enkelt produkt, sluttede Thor Gunnar Kofoed.
- Økologien har spillet en afgørende rolle for de omlægninger, der er sket i det traditionelle landbrug - og vil fortsat gøre det, fastslog den tidligere fødevareminister og EU-miljøkommissær, Ritt Bjerregaard (S).
- Vi har ikke haft meget held med regeringen. Der har været et alternativt flertal, som har tvunget regeringen til at gøre noget, for eksempel ved EU’s landdistriktspolitik. Jeg vil dog rose regeringen for, at der fortsat er midler til forskning. Det er glædeligt, at Danmark fortsat har kunnet spille en rolle.
- Med hensyn til kvalitetsudviklingen er der brug for en fornyet indsats på hele det økologiske felt. For eksempel på mælkeområdet har det givet positive resultater og en lang række kvalitetsprodukter. Men der er brug for, at udviklingen fortsætter.
- På markedsføringsområdet er Fødevareministeriets kampagne for at fremme EU-logoet vigtig. Det er afgørende, at vi har en mulighed for at afsætte vore produkter til andre lande. Endvidere er der brug for en langt mere aggressiv tilgang til detailhandelen. Og der ligger massevis af muligheder i den offentlige bespisning, sagde Ritt Bjerregaard.
- Regeringen har trådt vande, lød det fra Poul Henrik Hedeboe (SF). Hvis man skal gøre noget for at udnytte EU-mulighederne, »de nationale konvolutter« og landdistriktsordningerne, så skal der kæmpes for det, og det har regeringen ikke villet. Dens mantra er, at økologerne skal bæres frem af markedet.
- Man skal sørge for, at økologien får mere til forskning, end hvad der svarer til markedsandelen på 6,5 procent - 10 procent ville være rimeligt.
- Vi har et fedmeproblem, påpegede Poul Henrik Hedeboe. Vi skal forebygge og sikre, at børn i skolen får ordentlig mad. Ellers får vi et samfundsproblem, som vi senere skal rette op på. Vi kan for eksempel lægge afgift på fedt og sukker og styre udviklingen ved hjælp af momsen.
Den radikale Martin Lidegaard kaldte det en forfejlet diskussion, om det er staten eller markedet, der bestemmer udviklingen.
- Kobling af kvalitet og det økologiske er af afgørende betydning. Vi skal tage nogle politiske beslutninger og skabe nogle rammer, som gør det muligt at fremme økologien, blandt andet på plejehjem, skoler, daginstitutioner m.m. Det er et politisk projekt at fremme sund mad, understregede Martin Lidegaard.
- I EU’s landdistriktspolitik skal der også være rum til økologisk produktion. Vi skal fjerne nogle af de støtteordninger, der er for landbruget i dag. Vi skal fremme forskningen i, hvad vi tror er en økologisk bæredygtig produktion om 10 år. Og vi skal synliggøre måder at forbedre dyrevelfærden på.
Der var spænding til det sidste om, hvilken af de 55 udstillende virksomheder på Økologi Kongres 2004 i OCC i sidste uge, der skulle score Den Økologiske Guldmedalje for et af de udstillede produkter.
Et kompetent dommerpanel, bestående af Netto’s administrerende direktør Mads Krage, livsstilseksperten og reklamemanden Jørn Duus samt de to stjernekokke, Jan Friis-Mikkelsen, Restaurant Tinggaarden, og Vivi Schou, Restaurant Babette, havde bedømt de 40 produkter, der var tilmeldt konkurrencen, og havde udover guldmedaljevinderen udpeget yderligere to produkter, som fik hædrende omtale - med tilhørende diplom.
Den Økologiske Guldmedalje gik til morgenmadsproduktet »Spelt Flakes« fra virksomheden Urtekram i Mariager.
Hædrende omtale fik »10 % Drænet Jersey Yoghurt« fra Thise Mejeri i Roslev og »Summerbird Tempering Machine« - chokoladebar og medfølgende smeltemaskine - fra chokoladefabrikken Summerbird i Assens.