Kursfald og tysk krise presser Arla Foods

(Effektivt Landbrug) Udsigten til manglende eksportindtægter i størrelsesordenen 300 millioner på årsbasis fik i går den administrerende direktør for Arla Foods, Jens Bigum, til at nedjustere forventningerne til det kommende års regnskab.

Danske og svenske mælkeproducenter vil sikkert vende femøren godt og grundigt i den kommende tid.

Fem øre pr. liter mælk svarer nemlig til den manko, Arla Foods kommer til at stå tilbage med i indeværende regnskabsår.

Udsigten til manglende eksportindtægter i størrelsesordenen 300 millioner på årsbasis fik i sidste uge den administrerende direktør for Arla Foods, Jens Bigum, til at nedjustere forventningerne til det kommende års regnskab.

- Vi må nok indse, at det sandsynligvis ikke er muligt at nå budgetmålet i år, sagde Jens Bigum på selskabets repræsentantskabsmøde i Stokholm.

Imidlertid vil ingen i koncernen yderligere konkretisere, hvorvidt, hvornår - eller om overhovedet - regningen på de fem øre pr. liter mælk sendes videre til mælkeleverandørerne.

Der peges på kursfaldet på dollar, britiske pund og den saudiske valuta riyal. Dertil kommer den økonomiske krise i Tyskland, som presser økonomien i hele Europa.

- Kun en markant bedring af konjunktursituationen i de allernærmeste måneder vil kunne få budgettet til at holde, konkluderer Jens Bigum.

- Efter den her information har jeg bange anelser om, at man ikke kan friholde andelshaverne for at skulle deltage i den konjunkturnedgang, der er på vej. Selskabet plejer ikke at være ret gode til at holde prisfald for sig selv, så det kommer leverandørerne nok til at mærke, konstaterer Povl Thomsen.

- Jeg vil dog opfordre til, at man i videst muligt omfang undlader at justere afregningsprisen nedad, men i stedet bruger af den egenkapital, man hidtil har opsamlet, siger Povl Thomsen.

Læs også