Planlægning af spildevandsløsning
Den autoriserede kloakmester er nødvendig, når overvejelserne om nyt spildevandsanlæg skal drøftes og besluttes.
I Mynderup Hestehave har gårdejer Tage Larsen, Hundstrup, og entreprenør Jens Chr. Clausen fra Ollerup Maskinstation i Stenstrup, sat hinanden i stævne.
Tage Larsen skal inden for de næste år - senest i 2005 - have opfyldt kravet om at foretage separat kloakering af landbrugsejendommen. Derfor havde han for nylig benyttet den lokale kloakmesse hos AMU Centret i Svendborg til at studere mulighederne.
- Det kan være fornuftigt nok at få ordnede spildevandsforhold, men det er ikke ligetil at afgøre, hvordan den rigtige løsning vil være. Messen gav forskellig inspiration, og kunne også give et tip om en passende løsning, siger Tage Larsen, som mener, at han ligeså godt kan lave forberedelserne nu.
Han har fået en fornemmelse af, at et pilerensningsanlæg kunne være ideelt for hans ejendom, men det ønsker han også kloakmesterens vurdering af.
Den nuværende septiktank ligger i den ende af stuehuset, som er længst væk fra indkørslen. Så her skal man være opmærksom på, hvor langt der må være for slamsugeren, når den kommer i henhold til tømningsordningen.
Der kan være forskel fra kommune til kommune, men i Egebjerg Kommune er det maksimalt 25 meter - ellers koster det tillægspris. Her vil det være muligt at placere en ny tank på cirka samme sted, og en ny skal der til, for kravet er en bundfældningstank på mindst to kubikmeter.
Tage Larsen gør opmærksom på, at der ikke er drikkevandsbrønd på gården, men det er der flere af i nabolaget, og det kan have indflydelse på hvilke muligheder, der kan gennemføres.
Ved et nedsivningsanlæg er der krav om 300 meter til nærmeste vandindvindingsanlæg, med mindre det ikke er til drikkevand, så kan der dispenseres under visse gunstige hydrogeologiske forhold, gør maskinstationsejer Jens Chr. Clausen opmærksom på. Men ikke på det aktuelle sted, føjer han til.
Anvendes vandet udelukkende til markvanding er afstandskravet på 75 meter.
Han gør tillige opmærksom på, at der i samme retning som den pågældende nabo er et tilgængeligt markstykke, hvis det er realistisk med et pilerensningsanlæg. Så efterhånden bliver det klart, at det betyder en helt anden retning for afløbet end hidtil. Men det vil ikke være noget problem, da der under alle omstændigheder skal en pumpe på fra begge ejendomme.
Entreprenøren bemærker, at i Egebjerg Kommune er det tilladt at etablere et nedsivningsanlæg med gravitation, som er uden pumpe. Men selv om det ikke kræves lokalt, så påpeger han, at der altid bør/skal være pumpe på et anlæg.
- Det koster investeringen i dykpumpe og etableringen plus den årlige strømudgift. El-udgiften vil ved 200 kubikmeter vand årligt være omkring 1.000 kroner, siger Jens Chr. Clausen.
Bundfældningstanken er oftest med indbygget pumpe. Materialemæssigt vil det være billigst at købe hver for sig, men arbejdsmæssigt er den samlede enhed billigst.
- Da der ikke er udledning, er det tillige et plus, at et pileanlæg er fri for afgifter. Samtidig vil pilene være en god plads for fuglelivet, forventer Tage Larsen.
- Når der er meget plads som her, vil det klart være oplagt at etablere et pilerensningsanlæg, men pladsen vil også kunne være til et biologisk sandfilter, som tilsvarende er et lukket system, bemærker Jens Chr. Clausen.
Fra et biologisk sandfilter er der imidlertid udledning, så det vil medføre afgifter. Til gengæld skal der ikke skæres pilevækst ned.
300-400 kvadratmeter kan være et passende areal fra en husholdning, og så vil det kunne suppleres i omfang med flere tilslutninger. Men hver ejendom vil have sin egen tilgang, så eventuelle problemer kan lokaliseres.
Jens Chr. Clausen forklarer, at fra hver ejendom skal der kun nedgraves en 40 millimeter ledning, da det er tilstrækkeligt, når alt er filtreret i bundfældningstanken.
- Med hensyn til rørene fra diverse afløb i huset til bundfældningstanken kan det anbefales, at man udskifter til faste rør, som med sikkerhed vil være tætte. De gamle er ofte blevet for ru, så der ikke er det glid for affaldet, som der skal være, lyder det fra den erfarne kloakmester.
Efter opmåling, drøftelser og diverse overvejelser kan entreprenøren nu tage hjem og lave beregningen for det aktuelle spildevandsanlæg.
Her bliver taler alt for et pileanlæg, men mange steder vil flere muligheder kunne være acceptable for at løse kravene fra det offentlige til spildevandsrensning.