- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vi er færdige med at høste kort ind i oktober, og afgrøderne er bare knaldgode. Man skulle slet ikke tro, det her var Vendsyssel, lyder meldingen fra Vraa Maskinstation og dens ejer Søren Sørensen.

Samme vurdering lyder fra Landskontoret for Planteavl.

- Der er væsentlig større arealer med majs i Nordjylland end tidligere år, og de nye majsavlere har fået en flot debut. Majsen har faktisk stået mindst ligeså godt som i den sydlige del af landet, og det er usædvanligt, siger landskonsulent Martin Mikkelsen.

- Nogle steder er man måske nok lidt tidligt ude i år. For selvom kolberne er udviklet, som de skal, er selve planterne nogle steder fortsat grønne. Men folk vælger at få høstet nu, hvor vejrliget er med os. De vil være på den sikre side – folk har ikke glemt sidste års høst, hvor regn ødelagde det for mange, vurderer Søren Sørensen.

Han vurderer, at mange i Vendsyssel fortsat vil kunne opnå at høste flere foderenheder pr. hektar, hvis de holder fast i de traditionelle foderroer frem for i majs.

- Men roerne er ligesom alle andre steder på tilbagetog heroppe. Og med nye sorter og dette års høst som erfaringsgrundlag er der næppe tvivl om, at majsgrænsen rykker længere og længere nordpå hvert eneste år, siger Søren Sørensen.

Der dyrkes majs på cirka 100.000 hektar i Danmark, og i den sydlige del af landet forventes høsten at være afsluttet i den forgangne weekend. Netop nu vurderes det, at cirka 80 procent af majsen er høstet i Nordjylland. Det er fire uger tidligere end normalt.

- Vi har helt generelt haft alle tiders majsår. Vækstbetingelserne har været virkelig gode på grund af den varme sommer. Kolberne strutter af kerner, og årets høst har et højt indhold af stivelse og et stort energiindhold. Selve høsten har også været nem, på grund af det tørre vejr, fortæller landskonsulent Martin Mikkelsen.

- I det område faldt der store mængder regn i juni og juli, hvilket betyder, at jorden har manglet kvælstof. I august og september var det så lidt for tørt, hvilket var et problem på de lette jorder, siger Martin Mikkelsen.

Mens høsten er god i Danmark melder en række andre lande om dårlige resultater. I Storbritannien, Irland og Frankrig har sommeren været våd og kølig og især i Storbritannien og Irland er forventningerne til høsten således væsentlig under middel.