En tredje sønderjysk landmand fik tirsdag formiddag et hug fra skæbnen: Veterinærerne fastslog, at hans besætning er smittet med IBR-virus. Det betyder sandsynligvis, at den ender på slagteriet ligesom de to, som tidligere er fundet smittede. Det nye angreb er på Tønder-egnen i nærheden af nummer to. Det første var ved Hellevad.

I den først ramte besætning er der i alt 334 dyr, i den anden 145 malkekøer. Den tredje er på 97 køer – plus ungdyr, i alt 227 kreaturer.

Endnu har Danmark status som formelt IBR-frit område, men spørgsmålet er, hvor længe EU vil lade os beholde den status. Normalt vil kommissionen se igennem fingre med et tilfælde eller to i et ellers IBR-frit land, men med den tredje ramte besætning er der pludselig stigende bekymring for, om Danmark kan bevare sin rene status.

- Han skal have tid til at tænke over tilbudet, siger veterinærchef for Fødevareregion Syd i Haderslev, Arne Skjoldager. Men vi regner med, at alle dyrene sendes til slagtning i denne uge.

Fødevareregionen kan ikke kræve køerne slagtet for at fjerne smittefaren. Den kan kun forbyde, at IBR-smittet kvæg føres væk fra de ramte gårde til andre mål end slagteriet.

Indtil da fortsætter køerne med at levere mælk, selv om deres ydeevne er nedsat. Mælken er totalt farefri for mennesker, for sygdommen bider ikke på os – ja, ikke engang på får og geder. Kun kvæg er modtageligt. Og i øvrigt bliver virusen ødelagt ved pasteurisering.

Men sygdommen kan svække køerne voldsomt og reducere deres ydeevne i lang tid, og det er disse effekter – som betyder et økonomisk tab for ejeren af de ramte besætninger – der er baggrund for, at dansk landbrug kører en skarp kurs mod IBR.

Men det er ikke klart, hvordan smitten kan slå ned ved Hellevad – og to steder ved Tønder.

De ramte besætninger i Vestslesvig ender sandsynligvis ligesom de 334 dyr i Hellevad på slagteriet i utide – uanset hvor ondt det gør deres ejere. For selv om landbruget i mange henseender er blevet industrialiseret, er en kvægbesætning ikke »bare« dyr for de fleste landmænd.

Det er også baggrunden for, at Fødevareregion Syd hemmeligholder, hvem der er ramt af IBR. De pågældende bønder er simpelt hen allerede så hårdt ramt, at fødevarekontrollen vil beskytte dem mod offentlighedens søgelys.

- Efter alle de negative prøver betragter vi nærmest Hellevad-tilfældet som et overstået problem, selv om dyrene endnu ikke er slagtet, siger Arne Skjoldager, Fødevareregion Syd.

Det er umuligt at sige, om IBR-angrebet har toppet. Sygdommen bliver først og fremmest spredt ved flytning af smittede dyr, men kan også smitte via luften. Inkubationstiden er 10-14 dage, så veterinærmyndighederne er meget spændte på udviklingen i de nærmeste dage.