Videncenter for Svineproduktion anbefaler, at man strammer op på smittebeskyttelsen
Svinets specifikke salmonella – Salmonella Choleraesuis –
er igen påvist i en dansk svinebesætning. Denne gang i Sydvestjylland. Det
oplyser Videncenter for Svineproduktion (VFP).
Herfra lyder det, at S. Choleraesuis i modsætning til
andre salmonella-infektioner anses som en ubehagelig produktionssygdom, idet
denne serotype i værste fald kan give betydelig sygdom og dødelighed blandt
grisene.
Ifølge VSP er de typiske kliniske tegn
blodforgiftning, lungebetændelse, øget dødelighed og reduceret tilvækst – og
det kan være nødvendig med længerevarende antibiotikabehandling for at holde
infektionen under kontrol.
-Heldigvis har Danmark i flere årtier været
fri for smitte med S. Choleraesuis og kun enkelte gange har der været påvist
smittede svinebesætninger, siger direktør for VSP Nicolaj Nørgaard i et
nyhedsbrev.
Han kan endnu ikke sige noget om, hvordan smitten
er kommet ind til grisene:
- VSP konkluderer, at S. Choleraesuis på
den ene eller anden måde gentagne gange er blevet introduceret til danske
svinebesætninger inden for de sidste par år. Derfor har vi besluttet, at
det ikke længere giver mening at totalsanere S. Choleraesuis i smittede besætninger,
da man tilsyneladende ikke kan holde smitten uden af landet længere.
Effektiv smittebeskyttelse nødvendig
De gentagne introduktioner af S.
Choleraesuis til danske svinebesætninger bør ifølge Nicolaj Nørgaard få alle
svineproducenter og transportører til at skærpe opmærksomheden på effektiv
smittebeskyttelse på hver eneste ejendom og bil.
- Denne gang var det en alvorlig produktionssygdom
som S. Choleraesuis, næste gang kan det være langt alvorligere sygdomme som
klassisk svinepest eller afrikansk svinepest, der begge findes i Rusland tæt på
den polske grænse. Hver svineproducent må derfor sikre sin produktion bedst
muligt ved at sikre en effektiv smittebeskyttelse, herunder efterspørge
vaskecertifikater på biler, der skal hente grise til eksport, pointerer Nicolaj
Nørgaard.
Han opfordrer svineproducenter til at tage en drøftelse
med deres dyrlæge om forholdene på bedriften og få sikret besætningen bedst
mulig mod introduktion af smitte.