Fund af salmonella i danske svin

Videncenter for Svineproduktion anbefaler, at man strammer op på smittebeskyttelsen

Svinets specifikke salmonella – Salmonella Choleraesuis – er igen påvist i en dansk svinebesætning. Denne gang i Sydvestjylland. Det oplyser Videncenter for Svineproduktion (VFP).

Herfra lyder det, at S. Choleraesuis i modsætning til andre salmonella-infektioner anses som en ubehagelig produktionssygdom, idet denne serotype i værste fald kan give betydelig sygdom og dødelighed blandt grisene.

Ifølge VSP er de typiske kliniske tegn blodforgiftning, lungebetændelse, øget dødelighed og reduceret tilvækst – og det kan være nødvendig med længerevarende antibiotikabehandling for at holde infektionen under kontrol.

-Heldigvis har Danmark i flere årtier været fri for smitte med S. Choleraesuis og kun enkelte gange har der været påvist smittede svinebesætninger, siger direktør for VSP Nicolaj Nørgaard i et nyhedsbrev.

Han kan endnu ikke sige noget om, hvordan smitten er kommet ind til grisene:

- VSP konkluderer, at S. Choleraesuis på den ene eller anden måde gentagne gange er blevet introduceret til danske svinebesætninger inden for de sidste par år. Derfor har vi besluttet, at det ikke længere giver mening at totalsanere S. Choleraesuis i smittede besætninger, da man tilsyneladende ikke kan holde smitten uden af landet længere.

Effektiv smittebeskyttelse nødvendig

De gentagne introduktioner af S. Choleraesuis til danske svinebesætninger bør ifølge Nicolaj Nørgaard få alle svineproducenter og transportører til at skærpe opmærksomheden på effektiv smittebeskyttelse på hver eneste ejendom og bil.

- Denne gang var det en alvorlig produktionssygdom som S. Choleraesuis, næste gang kan det være langt alvorligere sygdomme som klassisk svinepest eller afrikansk svinepest, der begge findes i Rusland tæt på den polske grænse. Hver svineproducent må derfor sikre sin produktion bedst muligt ved at sikre en effektiv smittebeskyttelse, herunder efterspørge vaskecertifikater på biler, der skal hente grise til eksport, pointerer Nicolaj Nørgaard.

Han opfordrer svineproducenter til at tage en drøftelse med deres dyrlæge om forholdene på bedriften og få sikret besætningen bedst mulig mod introduktion af smitte.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også