På Oreby og Berritzgaard Gods på det nordlige Lolland sår man stort set efterafgrøder i hele det areal, som skal bruges til vårsæd til foråret.

- Vi driver omkring 800 ha med frøgræs, sukkerroer og korn til fremavl, fortæller driftsleder Anders Udsen, som har det praktiske daglige ansvar for markdriften.

- Baggrunden for, at vi i vid udstrækning bruger efterafgrøder overalt, stammer fra høsten i 2011, hvor vi opdager, at vi har en del problemer med vand mange steder. Vi begynder derfor at grave i jorden rundt omkring og opdager, at vi har pløjesål rimeligt mange steder.

Man begynder at undersøge løsninger på at få mere liv i jorden i en erkendelse af, at det nok er lidt fattig jord på humus, der dyrkes i. Der har ikke været husdyr på ejendommen i 40-50 år.

- Der er ført enormt meget organisk materiale væk og ikke tilført noget igen, påpeger Anders Udsen.

Han beslutter ikke mere at presse halmen, men at nedmulde den i stedet. Derefter er man gået i gang med at så efterafgrøder lige efter høst.

Læs mere om erfaringerne fra Lolland i tirsdagens trykte udgave af Effektivt Landbrug.

Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.