Efterafgrøder betaler, når de prioriteres
For fem år siden valgte Anders Udsen, Oreby Gods på Lolland, at give sine efterafgrøder samme opmærksomhed som andre afgrøder
- Vi driver omkring 800 ha med frøgræs, sukkerroer og korn til fremavl, fortæller driftsleder Anders Udsen, som har det praktiske daglige ansvar for markdriften.
- Baggrunden for, at vi i vid udstrækning bruger efterafgrøder overalt, stammer fra høsten i 2011, hvor vi opdager, at vi har en del problemer med vand mange steder. Vi begynder derfor at grave i jorden rundt omkring og opdager, at vi har pløjesål rimeligt mange steder.
Man begynder at undersøge løsninger på at få mere liv i jorden i en erkendelse af, at det nok er lidt fattig jord på humus, der dyrkes i. Der har ikke været husdyr på ejendommen i 40-50 år.
- Der er ført enormt meget organisk materiale væk og ikke tilført noget igen, påpeger Anders Udsen.
Han beslutter ikke mere at presse halmen, men at nedmulde den i stedet. Derefter er man gået i gang med at så efterafgrøder lige efter høst.
Læs mere om erfaringerne fra Lolland i tirsdagens trykte udgave af Effektivt Landbrug.
Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.