Snit og stik i grisene bør begrænses og kun foretages med størst mulig hygiejne og omhu, påpeger dyrlæger.
- Undgå unødige huller i grisene.
Sådan lød det centrale budskab ved Agrovis svinekonference
i Haslev forleden, da dyrlæge Svend Haugegaard, Svinelaboratoriet i Kjellerup, der
i samarbejde med dyrlæge Rikke Gry Nielsen fra medicinalfirmaet
Boehringer-Ingelheim løftede sløret for, hvad det er, grisene dør af, når de
dør.
De to dyrlæger kom vidt omkring i indlægget »Rikke og Svend«,
hvor Svend Haugegaard blandt andet præsenterede forsamlingen for fænomenet DHGS:
- DHGS er et begreb, som min chef Birgitta Svensmark har
opfundet, og det betyder »De Hullede Grises Syndrom«, sagde han akkompagneret
af latter fra salen.
Til trods for latteren fremgik det dog hurtigt, at fænomenet
er seriøst nok.
Risiko for infektioner
Dyrlægen forklarede, at begrebet er opstået, da man på
Svinelaboratoriet i Kjellerup konstaterede, at halvdelen af indsendte
pattegrise med »huller« havde blodforgiftning eller ledbetændelse, mens det kun
var tilfældet for omkring 5-7 procent af intakte grise.
- Jeg er godt klar over, at I ikke helt kan undgå at lave
huller i grisene, indrømmede dyrlægen, der understregede, at det gælder om at
tænke sig godt om, når man bliver nødt til det, og så skal man holde en god
hygiejne og gøre, hvad man kan for, at sårene læger hurtigt.
Læs mere i Svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.