Valget står mellem udvikling eller afvikling af svineproduktionen

- Vi skal sige det ligeud til politikerne, og budskabet er: I kan vælge mellem udvikling - og det betyder større bedrifter - eller I kan vælge afvikling af den danske svinesektor.

Så enkelt præciserede formanden for Landsudvalget for Svin, gårdejer Lindhart B. Nielsen sit budskab på udvalgets årsmøde tirsdag i Herning, i forlængelse af den diskussion, som i længere tid har kørt i medierne og blandt politikerne om svineproduktionens fremtid.

- Lykkeligvis tyder meget på, at de fleste af politikerne fødevareministeren, miljøministeren og SF’eren Jørn Jespersen inklusive har set fornuften i de udsagn, vi er kommet med i meget lang tid, sagde Lindhart Nielsen, og fortsatte:

- Vi har den ene gang efter den anden sagt, at en gris ikke kan mærke, om den går i en stor eller lille stald. Alle ved også, at gyllehåndteringen foregår mindst ligeså forsvarligt i større besætninger som i små. Der er altså intet fagligt relevant i at begrænse svineproduktionen, så længe vi kan løse de miljømæssige problemer og sørger for at grisene fortsat behandles godt.

Lindhart Nielsen beklagede, at trods overbevisende resultater, er det tilsyneladende ikke lykkedes helt at trænge igennem med de mange positive historier, som svinesektoren faktisk er leveringsdygtige i:

- Danske Slagteriers nye holdningsundersøgelse viser, at folk grundlæggende interesserer sig for tre ting i forbindelse med svineproduktion: Dyrene skal have det godt. Produktionen må ikke forurene. Svinekød skal være sikkert at spise.

Heldigvis er vi i stand til at leve op til disse tre krav, men desværre er det for få, som ved det. Det er en udbredt opfattelse, at store produktionsenheder i moderne sprogbrug »industrilandbrug« ikke lever op til de nævnte krav. Selv om det blot er en myte, så er netop myter sejlivede. Det bliver en af de helt store udfordringer at aflive myterne, understregede Lindhart Nielsen.

Læs også