Axial Flow prototype testes i Danmark

(Effektivt Landbrug) En enkelt udgave af en nydesignet 30 fods Axial Flow mejetærsker fra CaseIH er blevet testet i Danmark i høsten 2003. Effektivt Landbrug fandt kæmpen i færd med at høste en krævende hvedeafgrøde på Søvang Gods ved Skive.

- Det er afgørende for omsætningen af store stråmængder i vores jordtype, at halmen ikke bare snittes, men også bliver bearbejdet kraftigt og slået i stykker, siger Niels Rauff Hansen, Søvang Gods A/S.

- Da vi kørte med almindelige rystermaskiner, pløjede vi ofte store klumper uomsat halm op igen. Omsætningen i jorden er blevet meget bedre efter vi er begyndt at køre med Axial Flow mejetærskerne, siger Niels Rauff Hansen, der nu kører med sin fjerde af slagsen, en model 2388 X-clusive med den nye AFX rotor.

Nu er det heller ikke småting, den afvandede søbund midtvejs mellem Skive og Viborg kaster af sig. Op til 10 ton hvedehalm og op til 12 ton kerne pr. hektar lyder udbytteestimaterne for Søvang Gods’ bedste hvedearealer. I år bliver der, ifølge Niels Rauff Hansen, tale om en god hvedehøst på gennemsnitligt ni ton pr. hektar, når samtlige 470 hektar tælles med.

- Den kan det, den skal, vurderer Niels Rauff Hansen, der nok mener, den nye stormejetærsker kommer til at optræde som en værdig konkurrent til New Hollands største rotormaskine og ligeledes Claas Lexion 480, der også er en rotormaskine.

- Jeg kan ikke gøre rede for om motoren er på 400 eller 500 heste. Men der er næppe mange steder i verden, hvor der er mere brug for kræfterne end her, hvor strået stadigt er sejt, når kernerne er modne. Når vi tilmed har snitteren slået til, er der bestemt brug for hver eneste af de mange hestekræfter.

- Ellers har jeg ikke grundlag for at vurdere maskinens enkeltkomponenter efter blot et par dages kørsel.

- En enkelt detalje vil jeg dog godt fremhæve. Dels er de nydesignede afskærmninger ikke mere fremstillet i stålplader, men af et plastprodukt. Lukker man dem op, vil lyset trænge gennem det næste lag sidepladerne af et mathvidt plastmateriale. Når man kigger bag ind i maskinen kan man nu tydeligt se broen under rotoren og hen over soldene uden at skulle stå og spejde med en lommelygte, siger han.

- Netop i år er det ikke noget stort problem, fordi vi har haft det så tørt i den seneste tid.

- Af samme grund bruger vi også gylleudlægger på arealerne frem for at køre i hveden med tunge gyllevogne, siger Niels Rauff Hansen om de særlige forhold, der skal iagttages på den frugtbare dyndjord.

Om den nydesignede Axial Flow stormejetærskermodel vil finde fast opholdssted i maskinhuset på Søvang Gods, vil Niels Rauff Hansen endnu ikke svare på. Egentlig er han meget tilfreds med sin seneste udgave af slagsen, en 2388 X-clusive model med AFX rotor, der klarer sig fint i godsets afgrøder.

- Jeg er dog sikker på, at vi fortsat skal køre med en Axial Flow maskine, som egner sig fortrinligt til forholdene her og er billig i vedligeholdelse. Desuden yder forhandleren Sørensen og Lynggaard A/S i Viborg en meget kompetent service, siger Niels Rauff Hansen.

- Vi har normalt ikke kapacitet nok til selv at høste det hele, men holder os til én maskine og lejer så til resten. I år har det hele imidlertid været et par uger tidligere på vej, så vi klarer os nok med egne kræfter og så prototypen her, forudser han.

Efter en enkelt harvning med en Väderstad Disc Carrier og en pause på en til to uger pløjes med en risteplov. Straks herefter sås vinterhveden med en Hewa Doublet Record Kultiseeder med skiveskær. Og som i år bliver der igen tale om hvedesorten Biscay, som har vist sig velegnet til jordbunden på Søvang Gods.

Læs også