- Hvorfor kommer I ikke med jeres heste i disse fantastiske omgivelser - og får en hyggedag sammen med os andre hestefolk?

Interessen for heste og hesteavl er stigende, men alligevel undrer Oldenborg-avleren sig over, at kun godt 100 heste var tilmeldt årets udgave af det traditionsrige Brahetrolleborg-skue forrige lørdag.

- Det koster immervæk kun 100 kroner at deltage med en hest, og for racer som Oldenborg og Frederiksborg er det vigtigt, at hestene vises frem, så racerne ikke går i glemmebogen, pointerer Elin Okholm Hansen, der selv medbragte en hoppe med føl på skuet.

- Specielt kan vi håbe, at nye hesteavlere vil dukke op på skuet fremover. Heldigvis kommer der til stadighed flere til, ikke mindst på de mange landbrugsejendomme, som nedlægges i disse år, siger Elin Okholm Hansen, der for sit eget vedkommende betegner arrangementet som et godt vindue i salgsøjemed.

At hun så fik flotte præmier med hjem til Hindsholm, gjorde naturligvis deltagelsen ekstra givtig. Hoppen Jive Rask blev kåret som bedste både Oldenborg-hoppe og samtidig hele skuets bedste.

For 10 år siden skiftede Elin Okholm Hansen fra Dansk Varmblod til Oldenborg, og i dag har hun fem heste af racen gående på en nedlagt landbrugsejendom på den naturskønne Langø.

Hun forsikrer, at der også næste år afholdes skue på det sydfynske slot, og det samme gør stedets ejer, hofjægermester Ove Reventlow-Mourier.

- Vi glæder os hvert år at danne ramme om skuet. Vi har ingen heste på stedet, kun harer og en hund. Når I kommer, får vi en oplevelse, og derfor er I altid velkomne, sagde godsejeren ved frokosten på slottet for skuets ledelse og øvrige indbudte gæster.

Dommerne med fællesdommeren, landskonsulent Egon Fræhr i spidsen, var ikke i tvivl ved årets Brahetrolleborg-skue: Samlingen efter DV-hoppen Scarlet Gravvænge fra Svend Rosager fortjente topkarakter!

- At kunne udstille en så flot samling af ensartede heste med samme taktfaste bevægelsesmønstre er enestående og meget sjældent. Derfor tildeles de 24 point og opdrættermedalje i guld, lød det i højtaleren fra fællesdommeren, efter han havde gennemgået den lange historie bag varmblodssamlingen.

- Hoppefamilien kan i lige linje føres tilbage til stammoderen, som familien Rosager i Gravvænget ved Vejstrup tilbage i 1905 købte i Tyskland. Siden har de kendte Gravvænge-heste udmærket sig mange gange ved kåringer og udstillinger.

Udover de sjældne 24 point til samlingen var der også individuelle topplaceringer til Gravvænge-hestene, der til lejligheden var hentet til Brahetrolleborg fra andre fynske besætninger. Én havde endog taget turen helt fra Norge.

Således fik den 3-årige hoppe Sandie Gravvænge, der ejes af Svend Rosager, også tilkendt 24 point ved formiddagens bedømmelse. Fløjplads var der endvidere til den et år yngre Sacha Gravvænge, der ejes af Jens Broxgaard, Stenstrup. Den fik tildelt 23 point.

Ikke alene dommerne, men også værtsfamilien Reventlow-Mourier på Brahetrolleborg faldt for det godt to måneder gamle hingsteføl og tildelte det den ærefulde udmærkelse i form af »Følfadet«.

Ved eftermiddagens følfinale vandt Griffin over skuets bedste hoppeføl, Estell, der ejes af Lonni Poulsen, Otterup. I hoppefølkonkurrencen fik Estell to gange 10-tal ved den ekstra bedømmelse, som blev nødvendig efter pointlighed med hoppeføllet Wain and See - også fra stutteriet Godthaab.

Alle tre føl blev udpeget til at deltage i den landsdækkende følfinale på Vilhelmsborg - hvor der også for følgeskab af Doncan Gravvænge fra Svend Rosager, som blev toer i konkurrencen blandt DV-hingsteføllene.

2. præmie: Caia A stald Fenris (Søren Bjerre og Charlotte Jensen, Bovense).

2. præmie: Gravendruplunds Tatjana (Else Marie Hansen, Skamby). Duchesnea (Vivi & Leif Hansen, Glamsbjerg).