Sukkerroerne gav højeste afkast
Trods en vanskelig sæson havde fabriksroerne et DB II på 12.500 kroner pr. hektar hos de bedste dyrkere, viser en foreløbig VKST-opgørelse.

På generalforsamlingen i Sakskøbing blev det oplyst, at 1.150 hektar sukkerroer ikke blev taget op eller blev kasseret i kulerne efter den hårde frost og vanskelige optageforhold i vinter. Foto: Erik Hansen
Trods de udfordrende forhold i den forgangne kampagne kan sukkerroedyrkerne glæde sig over udbyttet af anstrengelserne. Sukkerindholdet på 12,9 tons ligger over 5-års gennemsnittet, og prisniveauet er også højt.
- Sukkerroerne ligger igen deroppe, hvor de hører hjemme, lød det fra formand Troels Frandsen, da han på generalforsamlingen i Danske Sukkerroedyrkere viste en foreløbig oversigt over DB II over årets afgrøder.
Oversigten, der var udarbejdet af VKST, giver en klar førsteplads til fabriksroerne med et dækningsbidrag på tæt ved 12.500 kroner pr. hektar for de bedste bedrifter. På andenpladsen kommer vinterhvede med knap 10.000 kroner.
- Trods et vanskeligt år har roerne præsteret godt. Men naturligvis vedgår jeg, at de øvrige afgrøder desværre er høstet dårligt sidste år. Det piller dog ikke ved, at vi roerne er en god og stabil afgrøde, påpeger dyrkerformanden og ser et fortsat godt perspektiv med de gode priser, som fabrikkerne nu sælger deres sukker til.
Derfor glæder Troels Frandsen sig også over, at der er 10 helt nye avlere, som har indgået dyrkningskontrakt for 2024-sæsonen. Og med mulighed for, at endnu flere avlere vil tegne kontrakt til næste år.
1.150 hektar kasseret
Den usædvanlige sæson med tørken sidste forår, den megen nedbør i sommerens løb, det solrige vejr i september, den tidlige og hårde frostperiode fra slutningen af november og frem til jul, samt de store regnmængder i januar, fyldte naturligvis meget i Troels Frandsens beretning.
30 procent eller mere af roerne var ikke blevet taget op, inden frosten satte ind, og måtte senere tages op med skader. Nogle arealer måtte forblive i jorden, og flere roekuler led overlast.
Ud af det samlede sukkerroeareal i 2023 på 29.600 hektar kunne Troels Frandsen oplyse, at i alt 1.150 hektar roer var blevet kasseret. Heraf blev 938 hektar slet ikke taget op, inden kampagnen sluttede. De resterende 212 hektar var optagede roer i kuler, som blev kasseret på grund af for store frostskader, og derfor ikke sendt til sukkerfabrikkerne.
Den samlede mængde kasserede roer var i størrelsesorden 85.000 tons. Dertil kommer cirka 10.000 tons afskrabede roer i kuler efter den 20. januar 2024. Disse dækkes via forsikringsordningen med en selvrisiko på 40 tons pr. dyrker.
Lige op til generalforsamlingen kom en kompensationsaftale med Nordic Sugar på plads for de mange kasserede roer. For roer, som ikke har kunnet tages op, udbetales 13.400 kroner pr. hektar, og for hele kasserede kuler er kompensationsbeløbet fra Nordic Sugar 16.800 kroner pr. hektar.
Endelig udbetales 268 kroner pr. tons afskrabede roer i kuler i forsikringsordningen.
Sjællandsk forslag
På generalforsamlingen i Sakskøbing Sportscenter kritiserede flere af de 400 fremmødte roedyrkere den ekstraordinære lange roekampagne, som først sluttede på Nakskov-fabrikken den 10. februar.
- Produktionen skal geares op, så en sådan situation ikke opstår igen, lød det blandt andet fra Mogens Hansen, der mindede om, at roedyrkerne med investeringerne i Nykøbing Falster var blevet lovet en dagsproduktion på 12.500 tons roer. Den var i kampagnen i år på 10.700 tons.
De vanskelige optageforhold ramte ikke mindst de sjællandske sukkerroedyrkere. Derfor havde 65 roedyrkere med tilsammen 6.100 kontraktareal og heraf 900 hektar med kasserede roer medbragt et forslag til generalforsamlingen.
De ønsker blandt andet indført en forsikringsordning inspireret af den, som gælder i Sverige. I modsætning til den nuværende ordning, som træder i kraft den 23. december, skal den være gældende fra 10. december for optagede og korrekt afdækkede roer.
Desuden foreslås det, at Nordic Sugar får det fulde ansvar for de resterende roekuler, hvis kampagnelængden overstiger mere end 100 dage. Og endelig, at alle dyrkere forlods får en leveringsplan med det antal leveringer, de har ret til ifølge leveringskontrakten.
Formand Troels Frandsen lovede at medbringe forslagene til bestyrelsen.

- Trods et vanskeligt år har roerne præsteret godt, fastslog roedyrkernes formand, Troels Frandsen. Foto: Erik Hansen

Roerne fra ikke mindre end 1.150 hektar er blevet enten kasseret i kulerne eller slet ikke taget op i den meget vanskelige vinterperiode. Kasserede sukkerroer luner sig her i det midtsjællandske og nok på vej til biogas, da foråret endelig viste sig først i marts. Foto: Erik Hansen