bannerPos

Landbruget rydder faktisk op efter sig

Foto: Colorbox

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
18-01-2019 16:15
Peter Gæmelke savner anerkendelse for den indsats, bioenergisektoren og landbruget gør som storleverandør af CO2-neutral energi.

Midt i en tid, hvor klimaet og bæredygtighed er på alles læber, mener Nature Energy-formand Peter Gæmelke, at det er værd at sende en kompliment til politikerne, som i de senere år har bakket biogassektoren op. Men han minder også om, at der er brug for en anerkendelse af den indsats, der leveres i biogassektoren.

- Vi rydder op i husdyrgødningen, og vi samler madaffald og affald fra fødevareindustrien og anden biologisk affald i samfundet og laver grøn gas, som sendes ud på naturgasnettet som erstatning for naturgas fra Nordsøen.

- Vi tager alt det biologiske affald, genbruger det som grøn gødning, laver gas af det, gøder vores marker og sender mad tilbage til forbrugerne. Det rammer lige ind i den diskussion, vi har i samfundet nu, og det burde have en højere prioritet på den danske dagsorden

Peter Gæmelke, formand Nature Energy

- Og så gøder vi markerne og laver grøn mad til forbrugerne. Derfor skal politikerne også fortsat være med til at sikre, at det her det udvikles yderligere. Det er en meget væsentlig faktor i hele den diskussion om cirkulær økonomi, vi har, pointerer Peter Gæmelke.

Fair med mere kredit

Synes du, landbruget får kredit for sin grønne indsats – for eksempel når det gælder biogas?

- Jeg synes da i høj grad, det ville være fair, hvis vi fik noget mere kredit for den her indsats.

- Jeg var da for eksempel forundret over, dengang man sagde, at nu skal alle biler i 2030 køre på el. For her var der faktisk nogen i det politiske liv, der sagde: »Jamen, er det ikke bønderne, der skulle rydde op i stedet for?« Der er jeg bare nødt til at sige, at bønderne ønsker ikke at forurene vores land.

- Vi laver mad. Og vi skal huske, at for 200 år siden var der en milliard mennesker. I dag er vi 7,6 milliard mennesker. Og om 30 år er vi ti milliarder mennesker. Og det første, vi alle skal have om morgenen, er mad på bordet.

- Det er egentlig bare den produktion, vi rydder op efter. Vi tager alt det biologiske affald, genbruger det som grøn gødning, laver gas af det, gøder vores marker og sender mad tilbage til forbrugerne. Det rammer lige ind i den diskussion, vi har i samfundet nu, og det burde have en højere prioritet på den danske dagsorden, siger Peter Gæmelke.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next