bannerPos

Landbruget rydder faktisk op efter sig

Foto: Colorbox

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
18-01-2019 16:15
Peter Gæmelke savner anerkendelse for den indsats, bioenergisektoren og landbruget gør som storleverandør af CO2-neutral energi.

Midt i en tid, hvor klimaet og bæredygtighed er på alles læber, mener Nature Energy-formand Peter Gæmelke, at det er værd at sende en kompliment til politikerne, som i de senere år har bakket biogassektoren op. Men han minder også om, at der er brug for en anerkendelse af den indsats, der leveres i biogassektoren.

- Vi rydder op i husdyrgødningen, og vi samler madaffald og affald fra fødevareindustrien og anden biologisk affald i samfundet og laver grøn gas, som sendes ud på naturgasnettet som erstatning for naturgas fra Nordsøen.

- Vi tager alt det biologiske affald, genbruger det som grøn gødning, laver gas af det, gøder vores marker og sender mad tilbage til forbrugerne. Det rammer lige ind i den diskussion, vi har i samfundet nu, og det burde have en højere prioritet på den danske dagsorden

Peter Gæmelke, formand Nature Energy

- Og så gøder vi markerne og laver grøn mad til forbrugerne. Derfor skal politikerne også fortsat være med til at sikre, at det her det udvikles yderligere. Det er en meget væsentlig faktor i hele den diskussion om cirkulær økonomi, vi har, pointerer Peter Gæmelke.

Fair med mere kredit

Synes du, landbruget får kredit for sin grønne indsats – for eksempel når det gælder biogas?

- Jeg synes da i høj grad, det ville være fair, hvis vi fik noget mere kredit for den her indsats.

- Jeg var da for eksempel forundret over, dengang man sagde, at nu skal alle biler i 2030 køre på el. For her var der faktisk nogen i det politiske liv, der sagde: »Jamen, er det ikke bønderne, der skulle rydde op i stedet for?« Der er jeg bare nødt til at sige, at bønderne ønsker ikke at forurene vores land.

- Vi laver mad. Og vi skal huske, at for 200 år siden var der en milliard mennesker. I dag er vi 7,6 milliard mennesker. Og om 30 år er vi ti milliarder mennesker. Og det første, vi alle skal have om morgenen, er mad på bordet.

- Det er egentlig bare den produktion, vi rydder op efter. Vi tager alt det biologiske affald, genbruger det som grøn gødning, laver gas af det, gøder vores marker og sender mad tilbage til forbrugerne. Det rammer lige ind i den diskussion, vi har i samfundet nu, og det burde have en højere prioritet på den danske dagsorden, siger Peter Gæmelke.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.

Digitale kurser kan løfte arbejdet i stalden

Otte forskellige kurser tager fat i den basale viden om, hvordan vi passer grisene, hvad det er vigtigt at holde øje med i stalden, etc.

Ekspert vil have kommunerne ind i dige-kampen

Hvis der skal skabes mere klarhed om beskyttede diger i Danmark, må kommunerne komme i gang med den konkrete udpegning, mener museumsinspektør Tenna Kristensen, Museum Sønderjylland.

Gårdmejeri i Vendsyssel leverer luksusoste til Singapore Airlines

Singapore Airlines vil fremover tilbyde sine passagerer på businessclass flere oste fra Sønderhaven Gårdmejeri i Brønderslev. De nye oste vil blive specielt udviklet efter ønsker fra flypassagererne.

Danish Crown-direktør: Markedet tillader ikke prisstigninger

Direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann fortæller, at han udmærket forstår slagtekalveproducenternes frustration over nuværende afregningspriser. At priserne ikke er højere, skyldes flere faktorer, forklarer han.
Side 1 af 1542 (30833 artikler)Prev1234567154015411542Next