bannerPos

Landbruget rydder faktisk op efter sig

Foto: Colorbox

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
18-01-2019 16:15
Peter Gæmelke savner anerkendelse for den indsats, bioenergisektoren og landbruget gør som storleverandør af CO2-neutral energi.

Midt i en tid, hvor klimaet og bæredygtighed er på alles læber, mener Nature Energy-formand Peter Gæmelke, at det er værd at sende en kompliment til politikerne, som i de senere år har bakket biogassektoren op. Men han minder også om, at der er brug for en anerkendelse af den indsats, der leveres i biogassektoren.

- Vi rydder op i husdyrgødningen, og vi samler madaffald og affald fra fødevareindustrien og anden biologisk affald i samfundet og laver grøn gas, som sendes ud på naturgasnettet som erstatning for naturgas fra Nordsøen.

- Vi tager alt det biologiske affald, genbruger det som grøn gødning, laver gas af det, gøder vores marker og sender mad tilbage til forbrugerne. Det rammer lige ind i den diskussion, vi har i samfundet nu, og det burde have en højere prioritet på den danske dagsorden

Peter Gæmelke, formand Nature Energy

- Og så gøder vi markerne og laver grøn mad til forbrugerne. Derfor skal politikerne også fortsat være med til at sikre, at det her det udvikles yderligere. Det er en meget væsentlig faktor i hele den diskussion om cirkulær økonomi, vi har, pointerer Peter Gæmelke.

Fair med mere kredit

Synes du, landbruget får kredit for sin grønne indsats – for eksempel når det gælder biogas?

- Jeg synes da i høj grad, det ville være fair, hvis vi fik noget mere kredit for den her indsats.

- Jeg var da for eksempel forundret over, dengang man sagde, at nu skal alle biler i 2030 køre på el. For her var der faktisk nogen i det politiske liv, der sagde: »Jamen, er det ikke bønderne, der skulle rydde op i stedet for?« Der er jeg bare nødt til at sige, at bønderne ønsker ikke at forurene vores land.

- Vi laver mad. Og vi skal huske, at for 200 år siden var der en milliard mennesker. I dag er vi 7,6 milliard mennesker. Og om 30 år er vi ti milliarder mennesker. Og det første, vi alle skal have om morgenen, er mad på bordet.

- Det er egentlig bare den produktion, vi rydder op efter. Vi tager alt det biologiske affald, genbruger det som grøn gødning, laver gas af det, gøder vores marker og sender mad tilbage til forbrugerne. Det rammer lige ind i den diskussion, vi har i samfundet nu, og det burde have en højere prioritet på den danske dagsorden, siger Peter Gæmelke.

Fantastiske muligheder for nytænkning til den nye regering

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Start med at teste gradueret udsæd på to marker til efteråret

Planteavler Anders P. Møller begynder at kunne se resultater af sin graduering af udsæd og gødning. Præcisionsjordbrug er en disciplin, man hele tiden kan bygge ovenpå – jo flere data, man indsamler, jo mere kan man optimere udbyttet, fremhæver han.

Oplev USA fra New York til Orlando

På en spændende studietur fra 27. oktober til 6. november kan man se mange af USA’s højdepunkter på østkysten, besøge interessante landbrug samt maskinfabrikken i byen New Holland, som har lagt navn til det kendte mærke.

Æblehøst bliver langt under middel

Årets høst af danske æbler bliver nærmest katastrofal. I hvert fald hvis man skal tro flere avlere på Sjælland.

Danske Vandløb: For mange er fortsat med i vandområdeplaner

Antallet af vandløb, der indgår i vandplanerne i den kommende periode, er fortsat urealistisk højt, mener organisationen Danske Vandløb.

Høstoverblik: Godt i gang med høsten i hele landet

Mejetærskerne er i denne uge blevet luftet i vinterbyggen i alle landsdele. Effektivt Landbrug har bedt en række konsulenter fortælle, hvordan høsten er kommet fra start i deres område.

- Jeg kan blive nødt til at blive konventionel landmand igen

Hvis forslaget om at nedsætte den tilladte brug af konventionel gylle og halm bliver vedtaget i økobranchen, så overvejer den økologiske planteavler Klaus Aage Bengtson, som driver små 1.100 hektar, at vende tilbage til konventionel produktion. - Det vil virkelig være ærgerligt, hvis det her bliver hastet igennem. For det virker uigennemtænkt, siger han.

Så høstes der strandsvingel

Onsdag blev de første hektar strandsvingel høstet på Vestfyn. Og den er overraskende tør.

Case IH udfordrer til dyst i marken

Er du frisk på en udfordring, er Case IH klar til at komme forbi med deres Axial Flow-mejetærsker i håb om at kunne præstere lidt bedre, end hvad du selv kan. De udfordrer andre mejetærskere i spild, kernekvalitet og kapacitet.
Side 1 af 1586 (31720 artikler)Prev1234567158415851586Next