bannerPos

Landbruget rydder faktisk op efter sig

Foto: Colorbox

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
18-01-2019 16:15
Peter Gæmelke savner anerkendelse for den indsats, bioenergisektoren og landbruget gør som storleverandør af CO2-neutral energi.

Midt i en tid, hvor klimaet og bæredygtighed er på alles læber, mener Nature Energy-formand Peter Gæmelke, at det er værd at sende en kompliment til politikerne, som i de senere år har bakket biogassektoren op. Men han minder også om, at der er brug for en anerkendelse af den indsats, der leveres i biogassektoren.

- Vi rydder op i husdyrgødningen, og vi samler madaffald og affald fra fødevareindustrien og anden biologisk affald i samfundet og laver grøn gas, som sendes ud på naturgasnettet som erstatning for naturgas fra Nordsøen.

- Vi tager alt det biologiske affald, genbruger det som grøn gødning, laver gas af det, gøder vores marker og sender mad tilbage til forbrugerne. Det rammer lige ind i den diskussion, vi har i samfundet nu, og det burde have en højere prioritet på den danske dagsorden

Peter Gæmelke, formand Nature Energy

- Og så gøder vi markerne og laver grøn mad til forbrugerne. Derfor skal politikerne også fortsat være med til at sikre, at det her det udvikles yderligere. Det er en meget væsentlig faktor i hele den diskussion om cirkulær økonomi, vi har, pointerer Peter Gæmelke.

Fair med mere kredit

Synes du, landbruget får kredit for sin grønne indsats – for eksempel når det gælder biogas?

- Jeg synes da i høj grad, det ville være fair, hvis vi fik noget mere kredit for den her indsats.

- Jeg var da for eksempel forundret over, dengang man sagde, at nu skal alle biler i 2030 køre på el. For her var der faktisk nogen i det politiske liv, der sagde: »Jamen, er det ikke bønderne, der skulle rydde op i stedet for?« Der er jeg bare nødt til at sige, at bønderne ønsker ikke at forurene vores land.

- Vi laver mad. Og vi skal huske, at for 200 år siden var der en milliard mennesker. I dag er vi 7,6 milliard mennesker. Og om 30 år er vi ti milliarder mennesker. Og det første, vi alle skal have om morgenen, er mad på bordet.

- Det er egentlig bare den produktion, vi rydder op efter. Vi tager alt det biologiske affald, genbruger det som grøn gødning, laver gas af det, gøder vores marker og sender mad tilbage til forbrugerne. Det rammer lige ind i den diskussion, vi har i samfundet nu, og det burde have en højere prioritet på den danske dagsorden, siger Peter Gæmelke.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next