Mad lavet på larver: Fremtidens køderstatning udvikles i Danmark

Insektproducenten Hey Planet er i samarbejde med Teknologisk Institut nået i mål med et kødlignende produkt, der angiveligt er bæredygtigt, har et højt ernæringsindhold og en god smag.

Fødevareindustrien arbejder lige nu på højtryk for at udvikle nye produkter, der kan imødekomme forbrugernes stigende efterspørgsel på klimavenlige og bæredygtige fødevarer. Her er Hey Planet et eksempel på denne trend, da de igennem en årrække har arbejdet med insekter som alternativ proteinkilde.

- Vi er netop nået i mål med et kødlignende produkt, der er baseret på insekter og ærteprotein. Insekter, mere specifikt buffalolarver, har en dejlig umamismag og er en enormt bæredygtig kilde til protein, B12, jern og fibre. Teknologisk Institut er førende inden for forskning af spiselige insekter, og derfor var vi ikke i tvivl om at søge en InnoBooster (tilskud til innovative udviklingsprojekter, red.) i samarbejde med dem, fortæller Malena Sigurgeirsdottir, medstifter og produktchef hos Hey Planet.

Ekstrudering

Ud over en solid position inden for spiselige insekter har Teknologisk Institut også stærke kompetencer inden for plantebaserede fødevarer. Af den grund råder instituttet over et ekstruderingsanlæg. Ved hjælp af tryk og høj varme omdanner anlægget mel fra planter og insekter til produkter med en kødlignende tekstur.

- Når vi bruger insekter som ingrediens, så står vi med nogle væsentligt mindre proteiner, end dem vi kender fra planteriget. Det har givet nogle teknologiske udfordringer i forhold til at opnå samme fysiske egenskaber som ekstruderede produkter lavet af planter. Det er vi nu i mål med, siger Simon Hvid, der er konsulent på Teknologisk Institut.

Det endelige produkt minder om kødfars og kan tilberedes på samme måde. Det er eksempelvis muligt at forme farsen til bøffer og stege dem på panden eller bruge den i stedet for hakket kød i en bolognese.

Med det nye samarbejde er Hey Planet snart klar til at kunne lancere det sunde kødalternativ til danske forbrugere.

victor@agrinews.dk
telefon 23 74 12 37

Læs også