Flere landbrugsmaskiner skal drives af el

Industrivirksomheden HydraSpecma er med helt i front, når landbrugsmaskiner og andre typer maskiner skal drives af el i stedet for fossile brændselsmotorer. Efterspørgslen på elektriske løsninger er steget markant de seneste år, og med etableringen af et nyt center med elektrificering som omdrejningspunkt og ansættelse af specialister på området går HydraSpecma målrettet efter at blive førende udviklingspartner for kunderne.

Elektrificeringen af personbiler har været i gang i en årrække, og nu kommer turen til landbrugsmaskiner og andre typer af mobile maskiner. I centrum af udviklingen står den danske industrivirksomhed HydraSpecma, som udvikler løsninger til kunder, der vil elektrificere deres maskinpark. HydraSpecma, som er ejet af industrikonglomeratet Schouw & Co., og beliggende i Skjern, er en af Nordeuropas førende hydraulikvirksomheder, og her skal den oliebaserede hydraulik gå hånd i hånd med elektrificeringen. Virksomheden har truffet en strategisk beslutning om at opprioritere udviklingsarbejdet og går målrettet efter at være udviklingspartner for kunder, der leverer maskiner til entreprenører, landbruget og andre brancher.

- Den grønne omstilling er i fuld gang, og kunderne efterspørger kompetencer inden for elektrificering i forbindelse med udvikling af nye maskiner eller ombygning af eksisterende maskiner. Vi vil være den førende udviklingspartner for vores nuværende og kommende kunder. Derfor har vi oprustet massivt og fået nye kompetencer ind i virksomheden, siger adm. direktør Morten Kjær fra HydraSpecma, som hovedsageligt leverer hydraulikløsninger inden for power & motion-segmentet.

Nyt videnscenter

HydraSpecma har etableret et nyt videnscenter, Center of Excellence - Electrification, hvor softwareingeniører og elektronikingeniører med den nyeste viden om elektronik og design arbejder sammen med kolleger, som har stor erfaring med hydraulik, og som kender kundernes behov.

- Det er en perfekt kombination, fordi vi sætter det bedste sammen fra to verdener, og jo tidligere, vi kommer ind i processen, jo bedre er det for alle parter, fordi vi får udviklet den rigtige bæredygtige løsning fra start, siger Morten Kjær.

Elektrificering i alle brancher

Elektrificeringen gør sit indtog i stort set alle brancher, fordi landbrugsredskaber, entreprenørmaskiner og en lang række andre maskiner skal drives af el. HydraSpecma har for eksempel været med i udviklingen af elektrificerede gravemaskiner og betonudlæggere, der traditionelt kører på benzin. I nogle tilfælde vil hybridløsninger, hvor der benyttes hydraulik til opgaver, som kræver ekstra stor kraft, være den optimale løsning.

- I mange tilfælde er overgangen fra fossile brændstoffer til el ikke alene en fordel for klimaet. Den er også god for arbejdsmiljøet, fordi eldrevne maskiner hverken støjer eller udleder skadelige partikler, siger sales manager Anders Kristensen fra HydraSpecma.

Fokus på innovation

Morten Kjær er overbevist om, at elektrificeringen fører til markant stigende efterspørgsel.

- Den hurtige udvikling henimod elektriske løsninger kræver, at vi i dag kan tilbyde kunderne helt andre kompetencer end for bare et par år siden. Vi kan i endnu højere grad udvikle løsninger i samarbejde med kunderne, og det har kunderne taget godt imod, siger Morten Kjær.

HydraSpecmas fokus på innovation til gavn for kunder og klima falder godt i tråd med Schouw & Co.s langsigtede strategi.

- Vores formål er at udvikle og transformere virksomheder for at sikre, at de er førende på deres område. HydraSpecma er et godt eksempel på en virksomhed, der omstiller sig, når markedet bevæger sig i en bestemt retning. Vores virksomheder skal være med helt i front, når det gælder den teknologiske udvikling. Det er vigtigere end nogensinde – ikke mindst i betragtning af, at industrivirksomheder spiller en stor og vigtig rolle i at reducere udledningen af drivhusgasser, siger adm. direktør Jens Bjerg Sørensen fra Schouw & Co.

Læs også