Scan og registrer: Daniel vil digitalisere landbruget med QR-koder

Den 30-årige grundlægger af IT-virksomheden Klik Data, Daniel Bruun Hansen, vil gennem QR-koder gøre det muligt for landmænd at effektivisere og spare tid i dagligdagen gennem platform, hvorfra man både kan fjernstyre sine vandingsmaskiner og registrere vigtige bedriftsdata – alt sammen fra mobilen i lommen.

»Bondemanden han har altid travlt på sin bondegård. Hver gang han vil ta' et lille hvil, er der tusind ting at gøre«.

Sådan starter den kendte børnesang af Povl Kjøller, og der er noget om snakken. Den moderne landmand har nemlig mange bolde i luften, og foruden alt det praktiske arbejde med dyr, afgrøder og vedligeholdelse af bedriften er der enormt meget administrativt arbejde.

Det er den problematik, som 30-årige Daniel Bruun Hansen forsøger at gøre noget ved. Han er grundlægger af IT-virksomheden Klik Data, som laver QR-kode løsninger til landbrugssektoren, der skaber en effektiv og tidsbesparende dagligdag for landmændene og en platform for vigtige nøgledata.

Dette inkluderer direkte sms-styring af vandingsmaskiner med GPS-placering, registrering af gylletanke og beholdninger, nem ind- og udstempling af medarbejdere, nemt overblik over containers GPS-placering og seneste tømning, samt registrering af maskiner og grej med opdateringer om seneste service.

Lander på et tørt sted

Virksomhedens indgang til landbruget startede ved Varde Maskinstation, som medførte opgaver ude ved de enkelte landmænd, hvorefter man overhørte problemer/frustrationer omkring vanding især.

Dette tog man som en opgave at komme frem med en løsning på i forhold til overblikket, og hvornår de skal flyttes.

- Det, vores løsning gør, er, at landmanden får en QR-kode, som kan sættes på hver af maskinerne, som der så kan scannes og indsættes en tid på for, hvornår vandingsmaskinen kommer hjem. Er man f.eks. ude at starte en vandingsmaskine, og den kommer ind om 30 timer, så gemmer vi den data og smider ind i en graf, så landmanden så kan få et overblik over, hvornår de kommer hjem. Det er så at sige en kortskabelse, forklarer Daniel Bruun Hansen til Effektivt Landbrug.

Foruden registreringsfunktionen kan Klik Datas QR-koder også bruges til fjernstyring af landmandens vandingsmaskiner, så de kan kodes til at starte på fastlagte tidspunkter og ændre tidspunktet, hvis der er mere behov for at vande om natten eller stoppe helt grundet ugunstige vejrforhold.

- Det er en registrering, han bare skal lave én gang. Har han 10 pumper på markerne, registrerer han dem med en QR-kode, tilføjer telefonnummer og kommandoer, der nu skal sendes til den givende pumpe. Når det så er registreret, kan han vælge den enkelte vandingsmaskine, og så vælger han den på en liste, trykker »start vandingsmaskine« og så kører systemet igennem der, sender SMS til den pumpe, han har valgt, og starter timeren. Så det bliver ikke nemmere, forklarer Klik Data-stifteren.

Om Klik Data

Klik Data blev startet i sommeren 2021 af Daniel Bruun Hansen og to andre, med baggrund i IT- og softwareudvikling.

Virksomheden skaber effektive og tidsbesparende QR-kode løsninger til fremtidens landbrugs-og containererhverv.

Siden november 2022 har Daniel Bruun Hansen kørt solo med Klik Data.

Skabt for landmænd med landmænd

Efter at have fået positiv respons på sin løsning til vandingsmaskinerne gik den 30-årige IT-udvikler i gang med at undersøge, hvilke andre problemstillinger landmanden savner i en samlet platform.

Han forklarer, at da man først fik løst vandingsdelen, havde man stadig tanken om, at det kunne blive en platform, der skulle udvikle sig og have mere end bare den ene ting. Det skulle være et samlet sted for landmanden til at løse administrative opgaver.

- Det udviklede sig løbende med, at vi kom ud og snakkede med landmændene, fordi de selv bragte ideer på banen. De kunne hurtigt se fidusen i at have QR-koder på mere end bare vandingsmaskiner, da registreringsarbejdet dækker bredt i det daglige arbejde, siger Daniel Bruun Hansen og fortsætter:

- Jeg lytter til dem, og de eventuelle kommentarer, de har til platformen. Det er virkelig noget, jeg tager til mig, da jeg kan ikke lave den bedste platform til landmændene uden deres hjælp.
Med hjælp fra landmænd tilbyder Klik Data foruden sin vandingsløsning nu også:

  • Overblik over gylletanke og beholdning koblet sammen med nem registrering af til- og frakørt gylle.
  • Hurtig ind- og udstempling af medarbejdere direkte på telefonen med nemt overblik for både medarbejdere, leder og bogholder.
  • Hurtigt overblik for medarbejdere eller chauffører over f.eks. en containers GPS-placering, indhold og seneste tømning.
  • Registrering af maskiner og grej med overblik over seneste service med udførelse, timetal/km og bemærkning til lederen eller medarbejderen.

QR-koden som varemærke

Selvom Klik Data godt ved, at de ikke er den eneste fisk i havet, når det kommer til registreringsværktøjer. Men der, hvor man differentierer sig, er netop ved brugen af QR-koder.

Faktisk ser Daniel Bruun Hansen QR-koden lidt som virksomhedens kendetegn.

Nogle vil måske mene, at QR-koder er lidt en forældet teknologi – hvorfor valgte man i Klik Data at gå med netop den løsning?

- Vores første løsning vi var ude i var at finde GPS-udstyr og hardware, men vi kunne ikke rigtigt finde en løsning, som var til at betale og var nem at vedligeholde. Og så kom vi frem til, at næsten alle i dag har en smartphone – og dermed har værktøjet med i lommen hele tiden. Så det var lidt det, der åbnede for ideen om, at du bare skal scanne for et kriterie, og så er det egentlig det, forklarer han.

Udviklingen af platformen er mere eller mindre færdig, så lige nu er Klik Data på jagt efter at udvide kundekredsen – en kundekreds, der ifølge stifteren finder produktet simpelt og ligetil og ikke kræver lang implementeringstid. Han mener, om du er stor landmand eller har en mindre bedrift, at værktøjet vil passe ind i enhver størrelsesorden.

Læs også