Udbetaler 35 procent af overskuddet: DLG belønner de mest bæredygtige landmænd

DLG udlodder i år den næststørste overskudsdeklarering i koncernens historie på 184 millioner kroner til andelshaverne i forbindelse med koncernens regnskab for 2023. For første gang nogensinde belønner man desuden tilvalget af produkter, der kan bidrage til en mere bæredygtig landbrugsproduktion.

DLG’s repræsentantskab har på årets regnskabsmøde godkendt en overskudsdeklarering på 184 millioner kroner. Det svarer til en forrentning af andelskapitalen på 11,6 procent.

En styrket soliditetsgrad, der for første gang overstiger 32 procent, betyder, at det i år er 35 procent af overskuddet, der kommer retur til ejerne.

Det er et tal, der glæder bestyrelsesformanden Niels Dengsø Jensen.

- På trods af meget vanskelige markedsvilkår har vores andelsselskab endnu engang formået at levere et solidt resultat, som betyder, at vi kan overskudsdeklarere det næststørste beløb i koncernens historie. Det vidner om, at DLG er i god form, siger han ved årets generalforsamling.

I 2023 besluttede DLG’s repræsentantskab, at 1/3 af overskudsdeklareringen udbetales forlods, mens 2/3 opspares på andelskontoen, som først kommer til udbetaling, når beløbet overstiger en million kroner eller i forbindelse med, at ejeren stopper som landmand. Ifølge Niels Dengsø Jensen har mange andelshavere kvitteret for den nye model.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi i den nye ejerstrategi har åbnet op for, at 1/3 af overskudsdeklareringen udbetales forlods til ejerne. Andelshaverne har stor lyst til at investere i erhvervet og i den grønne omstilling. Jeg er glad for, at vi nu udlodder kapital, som særligt de yngre landmænd kan få glæde af, når de er i gang med at etablere sig, tilføjer bestyrelsesformanden.

Øremærkning til nyt bæredygtigt sortiment

For første gang nogensinde dedikeres en del af overskudsdeklareringen til produkter i DLG’s »Lidt bedre hver dag-sortiment«, som er en række produkter, der kan bidrage positivt til omstillingen i landbruget.

Sortimentet blev præsenteret i anden halvdel af 2023, og arbejdet med at få flere produkter med ombord er allerede i gang.

- I 2023 besluttede vi, at op til 15 procent af overskudsdeklareringen kan øremærkes en særlig gruppe af produkter, som kan bidrage til omstillingen til fremtidens landbrug. I år udlodder vi 2 procent fra den pulje. Vi er langt fra færdige med at udvikle og udvide sortimentet, men jeg er glad for, at vi har skabt en model, som giver et incitament til at tilvælge produkter, der har potentiale til at bidrage til en mere bæredygtig landbrugsproduktion, siger Niels Dengsø Jensen.

Effektivt Landbrug havde i forbindelse med årets NutriFair-messe et eksklusivt interview med Camilla Blicher Simonsen, vicekoncerndirektør for Salg & Kunderelation i DLG, om netop det nye sortiment.

Med årets udlodning på 184 millioner kroner har DLG i de seneste fem år udbetalt mere end 852 millioner kroner til ejerne.

Læs også