Ny dansk mejeriteknologi kan være grøn milepæl

Den nordjyske virksomhed Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der uskadeliggør bakterier og sporer i råmælk og andre væsker med UV-lys. Samtidig beholder mælken, juicen eller øllet alle vitaminer og smag, da opvarmning er overflødig. Teknologien kan bruges på de fleste flydende fødevarer og ville dermed kunne spare CO2-udledning.

Siden 2017 har nordjyske Lyras A/S haft vokseværk efter at have solgt de første bæredygtige pasteuriseringsanlæg til Danmark, Sverige, USA, Australien og Spanien.

Det er forventningen, at anlæggene vil være med til at revolutionere fødevarebranchen ved kun at bruge en tiendedel energi og en tredjedel vand til den lovkrævede pasteurisering af flydende fødevarer, der neutraliserer bakterier og andre lignende mikroorganismer.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også

Fødevarenetværk vil bevæge sig ud over erhvervets grænser
Landmænd vil udvikle sig
Fra trug til tallerken: Rapsprotein til foder kan blive til fødevarer
Græs kan blive ny grøn emballage
Cirkulært bagværk: AU-forsker vil skabe emballering af tørt brød