Travlhed hos Tækkemanden
Nu er de fire, men til marts omfatter teamet hos tækkefirmaet, Tækkemanden Per Keis ApS, fem mand. Behovet for eksperter i det gamle traditionsbundne håndværk er fortsat rigtig stort, og det fynske tækkefirma har ordrebogen fuld i denne tid.

- Vi har ekstra travlt i denne tid, men har generelt aldrig prøvet at mangle arbejde, fortæller Per Keis. Fotos: Camilla Bønløkke
I en lysning i skoven langs Landevejen nær Damsbo ved Millinge ligger et stråtækt landsted ud mod det sydfynske øhav. Vejr og vind, mos og fugle betyder, at taget er ved at have set bedre dage, og derfor er tækkefirmaet, Tækkemanden Per Keis ApS, hidkaldt til opgaven med at lægge nyt tag på stuehus og længer.
- Vi har ekstra travlt i denne tid, men har generelt aldrig prøvet at mangle arbejde, fortæller Per Keis, da LandbrugFyn ankommer ved huset i skoven.

Vejr og vind, mos og fugle betyder, at taget, på dette hus ved Damsbo i Millinge, er ved at have set bedre dage, og derfor er tækkefirmaet, Tækkemanden Per Keis ApS, hidkaldt til opgaven med at lægge nyt tag på stuehus og længer.
Der er fortsat mange huse og landejendomme, der vælger at bevare det smukke gamle håndværk og får fornyet stråtaget, når det efter 40-50 år har udtjent sin værnepligt.
Den nylige storm har naturligvis også sørget for endnu flere opgaver til det fynske tækkefirma, men ifølge Per Keis er det hovedsageligt mindre reparationer, der skal klares.
En erfaren tækkemand
Den erfarne tækkemand har været selvstændig i faget siden 1995. I samme periode er ikke mindre end syv unge tækkere udlært ved hans side, og så er den ottende lærling endda på vej og starter sin læretid i firmaet til marts.
- Med den nye lærling til marts, så bliver vi fem mand i alt, fortæller Per Keis, der i den forbindelse også har investeret i endnu en bil, så alle kan komme rundt til opgaverne.
Selv faldt han for tækkefaget, da han købte en ejendom med stråtag.
- Jeg kendte en, der var tækker, og jeg spurgte, om han ikke kunne lære mig det. Sådan startede det – og siden er det gået slag i slag, fortæller tækkemanden, der siden har gjort sit til at få det gamle håndværk givet godt videre til en ny generation tækkemænd.
Dels ved at have haft mange lærlinge gennem årene, men også gennem sit mangeårige virke som formand for branchens uddannelsesudvalg, som aktiv i Dansk Tækkemandslaug, og som censor ved eksaminer, når tækkesvendene afslutter uddannelsen.
Ifølge den fynske tækkemand er der plads til endnu flere tækkere.
- Der er unge nok, der vil lære faget, men de kan ikke få læreplads, fordi mange tækkere ikke tager lærlinge ind, fortæller Per Keis, der påpeger, at problemet især er stort i Jylland.
Uddannelsen til det gamle håndværk
Kristoffer Ernst Andersen, der i dag er svend hos Per Keis, blev udlært tækker i 2004 og har dermed været i firmaet i 21 år nu.
- Jeg skulle egentlig have været tømrer, men der var ingen læreplads at få. Da jeg hørte, at Per manglede en medarbejder, så startede jeg der, fortæller Kristoffer Ernst Andersen om vejen til den uddannelse, der også omfatter mange af tømrerfagets opgaver, hvor tækkelærlinge har grundforløb og de tre første hovedforløb, der følger de samme fag som uddannelsen til tømrer.
- Faktisk var Kristoffer Danmarks første svend indenfor tækkefaget, da det først var i 2000, at der i Danmark blev udformet en decideret anerkendt uddannelse for faget, bemærker Per Keis.
Michael Bonde kan ligeledes fortælle om et skift fra tømrer til tækkefaget, da han manglede en læreplads, og derfor i stedet blev udlært i tækkefaget hos en anden fynsk tækker, men i dag er ansat hos Per Keis.
Og Michael Bonde er ikke Danmarks første. Til gengæld blev han som tækkemandselev kåret som danmarksmester i faget stråtækning ved det årlige DM i Skills i 2019.
Næste generation
Sidst men ikke mindst, så tæller det nuværende team også den 26-årige Jakob Keis – søn af Per Keis, og fra netop denne dag, hvor avisen er på besøg, kan han også kalde sig kompagnon i tækkefirmaet med en andel på 15 procent af virksomheden.

Den 26-årige Jakob Keis – søn af Per Keis, kan fra netop denne dag, hvor LandbrugFyn er på besøg, også kalde sig kompagnon i tækkefirmaet med en andel på 15 procent af virksomheden.
- Jakob blev udlært i 2017, og var dengang den første i Danmark, der tog uddannelsen som tækker, som EUX-elev, fortæller Per Keis. EUX-uddannelsen er imidlertid siden blevet nedlagt igen, da tilslutningen var for lille.
- Jeg vidste egentlig ikke rigtig, hvad jeg skulle efter efterskolen, men valgte EUX. Og da Per havde en plads på holdet, kom jeg med, og blev glad for det, fortæller Jakob Keis.