Der er så dejligt på landet, men kigger man på antallet af såkaldte stuehuse til landbrugsejendomme, eller den bolig, som bondemanden traditionelt bor i, bliver de hvert år færre. I 2012 var der registreret 118.329 stuehuse, mens det tal er faldet med knap 10.000 de sidste ti år. I 2022 er der således registreret 108.872 stuehuse i Danmark, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Tallene er ifølge Estate ikke overraskende.

-Strukturudviklingen med færre landbrugsbedrifter har været i gang i årevis, hvor bondegårde er blevet slået sammen til større enheder. Det betyder, at der er forsvundet en stor mængde private boliger fra landkortet, da mange stuehuse er blevet revet ned i den forbindelse, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Større efterspørgsel

De færre stuehuse skaber således større efterspørgsel på private boliger i landdistrikterne.

-De boliger, der nedlægges på gårdene, kommer jo til at mangle, så derfor har den udvikling været med til at skabe vækst i nybyggeriet af private boliger som rækkehuse, lejligheder og parcelhuse og gør det fortsat, da der efter alt at dømme vil blive nedlagt endnu flere stuehuse fremover, siger Thomas Hovgaard.

Ifølge ham er udviklingen også et tegn på, at den danske boligmasse er forandringsparat i forhold til de strømninger, der er i samfundet.

-Det betyder selvfølgelig, at bondehuse med stokroser og bindingsværk bliver færre og erstattes med mere moderne arkitektur og tidssvarende indretning. Mange stuehuse er også af ældre dato, og før eller siden skal de enten erstattes eller opdateres til moderne standarder, så de både passer til nutidens boligbehov og krav om bæredygtighed, siger Thomas Hovgaard.