Bygger nordjysk pyrolyse-anlæg
På Brobak Landbrug i Vrå ved Hjørring er der griseproduktion, planteavl og biogasanlæg. Nu bygges Danmarks hidtil største pyrolyse-anlæg på landbruget.

Daniel Overgaard Pedersen, ejer af BB Biogas (tv) og Peder Riis Nickelsen, direktør i Stiesdal SkyClean (th) på Brobak Landbrug i Vrå nær Hjørring. Foto: Stiesdal SkyClean
Daniel Overgaard Pedersen er bestyrelsesformand og medejer i BB Bioenergi i Vrå. Her bygges et nyt SkyClean-pyrolyseanlæg fra Stiesdal SkyClean A/S med en effekt på 20MW på hans landbrug, og det forventes at stå klar om kun et år.
- Vi har en utrolig masse restfibre fra vores biogasanlæg. De passer rigtig godt ind i pyrolyseteknologien. Så for to år siden blev jeg gjort opmærksom på, at Stiesdal havde et pyrolyse-projekt i støbeskeen, siger han og fortsætter:
- Jeg kontaktede dem, og de var hurtige til at komme op og besøge mig. Lige som jeg, kunne de også lynhurtigt se, at der var potentiale i det her, fortæller Daniel Overgaard Pedersen.
Solidt grundlag
Daniel Overgaard Pedersen forklarer, at der er en masse overskudsmateriale fra Biogasanlægget - og det kan bruges på pyrolyseanlægget. Koblingen mellem biogasanlægget og pyrolyseanlægget optimerer på den måde bæredygtigheden.
Samtidig kører biogasanlægget meget på halm. Det gør, at der er enorme mængder af fibre fra biogasanlægget, og det skal pyrolyseanlægget også bruge.
- Jeg ved, at vi er blandt dem, som har flest separerede fibre i Danmark, og pyrolyse-anlæg skal bare bruge nogle enorme mængder, siger Daniel Overgaard Pedersen.
SkyClean-anlægget i Vrå vil årligt kunne behandle 40.000 tons restfibre fra biogasanlægget.

Samarbejdspartnerne tager her det første spadestik til pyrolyse-anlægget. Foto: Stiesdal SkyClean
Vedvarende interesse
Landmanden havde forhåndskendskab til og interesse i pyrolyse, og han har fulgt udviklingen inden for området i omkring et årti. Det, der manglede, var, at det skulle give mening at forsøge det rent kommercielt.
- Da jeg blev agrarøkonom handlede mit afslutningsprojekt om pyrolyse. Dengang fik jeg en interesse og forståelse for de muligheder, der er i det, siger Daniel Overgaard Pedersen og fortsætter:
- Siden har jeg løbende holdt mig opdateret på det. Der har længe været viden om pyrolyse, men der har bare ikke været mulighed for noget kommercielt.
Trækker på rig erfaring
Forventningerne til Stiesdal er store. Daniel Overgaard Pedersen er ikke i tvivl om, at den store organisation kan løfte opgaven.
- Der er et stort tilskud til projektet, og der er en stærk økonomi. De har hevet mange erfarne udviklere fra blandt andet vindmølleindustrien ind, siger han og fortsætter:
- Det kører professionelt og med en meget høj hastighed. Hvis pyrolyse skal udvikles, så er det nok Stiesdal, der kommer først i mål med noget, der fungerer, spår Daniel Overgaard Pedersen.
Det kører professionelt og med en meget høj hastighed. Hvis pyrolyse skal udvikles, så er det nok Stiesdal, der kommer først i mål med noget, der fungerer
Daniel Overgaard Pedersen