Tekst og foto: Freelancejournalist Ebbe Mortensen

- Jeg har helt klart fået optimismen igen.

Sådan lyder meldingen fra smågriseproducent Jan Nielsen, Fyllested Ellegaard i Fyllested ved Brenderup. Den vestfynske landmand kan snart sætte 100 søer ind i en ny farestald, som opføres af byggefirmaet Hindsgaul Entreprise ApS i Aarup.

- Det har været hårde tider for os som svineproducenter. De sidste 10 år har stor set alle været tvunget til at nedslide staldanlæggene. Men nu ser fremtiden lys ud, og det er der også brug for. Så nu håber alle på nogle gode år, hvor vi kan tjene nogle penge, siger Jan Nielsen, som købte Fyllested Ellegaard i 1996.

Dengang var der 300 søer på ejendommen. I dag er der cirka 700, og med den nye farestald bliver der plads til cirka 800 søer.

- Nogle af vores farestalde stammer helt tilbage, fra da vi købte ejendommen, så de er ved at være slidt op. Derfor bygger vi til lidt flere grise, så der også bliver plads til at hæve fravænningsalderen lidt, siger den 54-årige smågriseproducent, der valgte Hindsgaul til at bygge stalden, fordi det fynske byggefirma også byggede en ny farestald til ham for 18 år siden.

 

Vægter høj produktionssikkerhed

- Jeg ville have en tilsvarende stald, fordi den har vist sig at kunne producere med gode resultater, fortæller Jan Nielsen, der ligger på 33-34 grise pr. årsso.

Der er tale om en traditionel farestald på små 600 kvadratmeter og med 100 farestier. Søerne står i farebokse, og det er ifølge Jan Nielsen ikke lige trenden i øjeblikket, men han vægter produktionssikkerheden højt.

- Problemet med de nyere staldtyper er, at produktionsresultaterne er dårligere end i de gamle systemer. Der går lidt flere smågrise til, selv om man også i de nyere systemer fikserer søerne de første dage, påpeger den vestfynske svineproducent, der samtidig understreger, at samarbejdet med Hindsgaul har fungeret utrolig godt.

- De har leveret en utrolig dygtig byggestyring og nogle dygtige håndværkere. Inventarfirmaet roser også byggeriet, fordi alle målene passer, som de skal. Sådan er det ikke i hele byggebranchen, siger Jan Nielsen.

 

Fyn hårdt ramt af finanskrisen

Hos Hindsgaul Enterprise ApS lyder der også optimistiske toner med hensyn til at få gang i landbrugsbyggeriet igen. For krisen i svinebranchen har naturligvis også haft mærkbare konsekvenser for byggefirmaerne.

- Da finanskrisen ramte os i 2008, faldt vores omsætning indenfor landbrugsbyggeriet med næsten 70 procent. Vi blev ramt af en stejlt nedadgående kurve, og lige siden har det været op ad bakke, konstaterer direktør Mikael Hindsgaul, der sammen med sin bror, Kim Hindsgaul, er indehaver af byggefirmaet i Aarup.

Byggeriet af farestalden hos Jan Nielsen i Fyllested er et af de få nybyggerier, som Hindsgaul har haft på det seneste. Og i øjeblikket er der ifølge Mikael Hindsgaul kun få andre landbrugsbyggerier i gang på Fyn.

- Det ser ud til, at Fyn har været hårdere ramt og haft sværere ved at komme over finanskrisen end svineproducenterne i eksempelvis Midtjylland, hvor inventarfirmaerne melder om langt større aktivitet end her på øen, siger Mikael Hindsgaul.

 

Mange stalde venter på renovering

Men nu tror Mikael Hindsgaul på lysere tider for det fynske landbrugsbyggeri, der før finanskrisen kastede mange nybyggerier af svine- og kvægstalde af sig for byggefirmaet.

- Vi ser optimistisk på landbrugsbyggeriet i de kommende år. Der er mange landmænd, som på grund af krisen ikke har haft økonomi til at få renoveret deres stalde, og jeg forventer også, at der kommer mere gang i nybyggeriet.

- Fremtiden ser lys ud for både landmændene og byggebranchen, hvis bare vi kan holde svinepesten ude af landet, siger Mikael Hindsgaul, der beskæftiger 8-10 fuldtidsmedarbejdere.