Kvægbønder taber landbrugsstøtte om et år

Danske Mælkeproducenter er kritiske over for det tab af støtte, som mange af deres medlemmer kommer til at stå over for.

Det er i høj grad penge, som nu går til kvægbønder, der i fremtiden vil finansiere de grønne tiltag, der kaldes eco-schemes.

- Det er et stort hul for mange, og det er svært at lappe sammen.

Sådan siger Kjartan Poulsen om den kommende reform af landbrugsstøtten, der kommer til at flytte en del støttekroner væk fra kvægsektoren. Han er formand for Danske Mælkeproducenter, og han mener ikke bare, at det er mange penge. Det er også for mange.

- Vi får et tab på reformen. Så har man prøvet at lappe det sammen ved at tilpasse nogle eco-schemes og tilpasse nogle ko-præmier, men det ændrer ikke på, at mange vil stå med tab, når reformen kommer, lyder det fra Kjartan Poulsen.

Det drejer sig om betalingsrettigheder, som kvægbønder blev tildelt, da man omlagde støtten fra at være koblet til produktionen til at være koblet på areal.

Den omregning ville som udgangspunkt give et tab til kvægbønder, og derfor fik de dengang højere betalingsrettigheder. Men de ryger altså nu, når reformen af landbrugstøtten træder i kraft 1. januar 2023.

For få eco-schemes

Kjartan Poulsen opfordrede for et par uger siden danskere til at tage til demonstration her i december i Bruxelles mod den kommende landbrugsreform og EU's grønne plan Green Deal. Denne demonstration er sidenhen blevet aflyst på grund af corona, men han mener stadig, der er noget at demonstrere over. Også for danske landmænd.

- Ud over, at der er mange mælkebønder, der skal klare sig uden en del penge, der forsvinder, så er udvalget af eco-schemes i Danmark også meget tyndt. Det gør det endnu sværere at indhente nogle af de penge, der går tabt.

Tyndt udvalg

Eco-schemes er klima- og miljøvenlige tiltag, som man fra 2023 skal indføre for at få de sidste 22,5 procent af landbrugsstøtten, som man er berettiget til. Senere i reformperioden vil det 25 procent af støtten, det gælder for. Men i Danmark kan man vælge mellem seks forskellige tiltag, og det er for få, til at alle landbrug realistisk set kan finde et eco-scheme, der passer til deres landbrug, mener han.

- Det er for tyndt, det vi bliver spist af med i Danmark. Der var lagt op til fra EU, at der kom flere tiltag, man kunne vælge i mellem. At der ikke kommer flere i Danmark, kommer til at holde flere landmænd fra at indføre de her grønne tiltag, lyder det fra Kjartan Poulsen.

Læs også