Følgevirksomheder opgraderer Corona-beredskab

Der er mange ting at tage højde for omkring corona-virusset for landbrugets følgevirksomheder. Foreløbigt vil mange ting dog være, som de plejer.

- Forsyningssituationen har haft vores største fokus, og der er styr på tingene.

Nogenlunde samstemmende er dét tilbagemeldingen fra de følgevirksomheder, der er med til at betjene danske landmænd ifølge en rundringning, som Effektivt Landbrug har foretaget.

Meldingen kommer naturligvis i kølvandet på det forhøjede beredskab overfor Corona-virus, som regeringen iværksatte sent onsdag. Mens blandt andet skoler og uddannelsesinstitutioner er blevet lukket i de kommende par uger, fungerer forsyningskæden i fødevareklyngen fint.

Alligevel er der blevet lavet flere forholdsregler hos virksomhederne. Det gælder blandt andet hos DLG, hvis sælgere i den kommende tid ikke længere kører ud til kunderne. Det fortæller kommunikationschef Mette Sehested.

- Vi opfordrer vores kunder til at lægge deres ordrer inde på kundeportalen, fordi vi oplever, at der er mange, som ringer ind med spørgsmål til kundecentret, siger hun, og tilføjer: 

- Desuden har vi bedt vores chauffører om at holde behørig afstand og så vidt muligt undgå kontakt med kolleger og kunder. Det betyder blandt andet, at de ikke giver hånd, når de er ude og levere varer hos kunderne. 

Fuld opbakning internt

Hos DLG oplever man fuld støtte fra medarbejderne omkring de tiltag, der er sat i værk fra ledelsen, tilføjer hun. 

- Vi bakker naturligvis fuldt op om myndighedernes tiltag, for vi mener, at det er vigtigt at tage samfundsansvar i den nuværende situation. Vi besluttede derfor allerede onsdag formiddag at bede de medarbejdere, der har mulighed for det, om at arbejde hjemmefra, beretter Mette Sehested.

- Medarbejderne i driften kan af gode grunde ikke arbejde hjemme, så der tager vi en række forholdsregler i forhold til blandt andet hygiejne og adfærd, ligesom vi sørger for, at skiftehold ikke overlapper, hedder det videre.

Til gengæld er Land & Fritid-butikkerne åbent som normalt. DLG henstiller til, at kunderne her følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om hensigtsmæssig adfærd i det offentlige rum – herunder god håndhygiejne.

Hos et andet af landets store grovvareselskaber, Vestjyllands Andel, valgte man torsdag at lukke for adgangen til selskabets fabrikker for alle, der ikke er på arbejde på det givne tidspunkt her. 

 - Vi tager såvel situationen som vores ansvar alvorligt. Som fast leverandør til en stor del af dansk landbrug er det afgørende, at vores kunder og medlemmer får de varer, som de har brug for. Det gælder ikke mindst foder til dyrene, så vi kan sikre en fortsat stabil produktion rundt omkring på bedrifterne, lyder det fra Steen Bitsch, direktør i Vestjyllands Andel. 

Mindre Corona-effekt hos Arla

Mælk er en af de fødevarer, der har været mest rift om i supermarkederne, baseret på den øgede salgsaktivitet, efter statsminister Mette Frederiksens tale onsdag. Men hos Arla er man klar på situationen, og den vil ikke få den store betydning for mejerigigantens samarbejde med mælkeproducenterne.

- Vores produktion og logistik fortsætter, som det hidtil har gjort. Så ja. Tingene kan selvfølgelig nå at ændre sig, men indtil videre fortsætter vi vores produktion som normalt, siger Åse Andersson, der er pressechef hos Arla.

Tidligere på ugen kom det frem, at en ansat på Arlas mejeri i Esbjerg var blevet diagnosticeret med viruset, men vedkommende havde ikke været i kontakt med andre Arla-ansatte, og derfor havde det ikke påvirket produktionen på mejeriet. 

- Der er ikke nogen ændringer i vores procedurer på nuværende tidspunkt. Vi følger selvfølgelig de guidelines, der er kommet fra myndighederne, men ellers er der ikke nogen ændringer, tilføjer Arla-pressechefen.

Noget lignende gør sig gældende hos Danish Crown. DC-slagterierne slagter som normalt i resten af denne uge, mens der fredag kommer en plan for slagtninger i den kommende uge, oplyser Danish Crown. hvor man er bevidst om sit ansvar overfor forbrugerne.

- Vi har en opgave i at sikre, at der er varer på hylderne i supermarkederne. Opretholdelse af produktionen har første prioritet, og alle nødvendige foranstaltninger på slagterierne tages, skriver slagterigiganten torsdag i et nyhedsbrev.

henning@effektivtlandbrug.dk

telefon 61 20 96 66

 

Læs også