Coop forsvarede Samvirke-blad på Ryegaard

På Ryegaard Gods ved

Lejre forsvarede CSR-chef

i Coop, Thomas Roland, virksomhedens magasin, der i efteråret vakte vrede

i landbrugskredse.

 Der var ikke meget anger at spore på Coops CSR-chef, Thomas Roland, da han for nylig i et telt på Ryegaard Gods ved Lejre stod med det eksemplar af Samvirke, som i efteråret 2017 vakte stor vrede i landbrugskredse.
Det gjorde han under et debatarrangement om fremtidens fødevarer med overskriften »Med eller uden pesticider?«. 
Omkring 80 mennesker – blandt andet repræsentanter fra både erhverv og grønne organisationer – deltog i arrangementet, som foreningen Verdens Bedste Fødevarer stod for i samarbejde med Dansk Planteværn, Coop og DI Fødevarer.

Fortryder ikke

Forsiden på det meget omtalte Samvirke-blad viser en mand spise grøntsager i beskyttelsesdragt og ledsages af overskriften »Sprøjtegift er hverdagskost«. 
Inde i bladet ser man også mennesker i beskyttelsesdragter spise grøntsager. I efteråret var Thomas Roland selv flere gange ude at beklage billedvalget i Samvirke, som er et blad, Coop udgiver. 
På Ryegaard Gods fortalte han dog også, at han ikke fortryder, at man med det omstridte blad satte en debat i gang om pesticider.
- Der er behov for, at man får skabt en forståelse og en dialog, så man forstår, at det ikke er den enkelte landmand, der gør noget galt, men at man som Samvirke eller Coop godt må stille spørgsmål ved, om man som system er på rette vej, sagde Thomas Roland, der gentog, hvad han også sagde i efteråret. 
Nemlig at artiklerne i Samvirke, der stod sammen med de omstridte billeder, ifølge ham ikke fejler noget.

Lært flere ting

Thomas Roland fortalte, at man i 
Coop dog har lært flere ting siden den debat, som Samvirke-bladet 
medførte.
- Den lærte os blandt andet, at vi faktisk ikke ved alt om pesticider endnu. En mængde mennesker henvendte sig til os – også forskere – om, at der er mange ting, som faktisk giver anledning til at anvende et forsigtighedsprincip i vores omgang med pesticider, og i de krav, man som supermarked stiller til anvendelsen af pesticider i produktionen af varerne, sagde han.
Han fortalte videre, at debatten fra efteråret også viste med al tydelighed, at risikoopfattelsen, når det kommer til pesticider, er meget forskellig i samfundet.
- Vi lærte helt tydeligt, at der er forbrugere i en ende, der har en opfattelse af, at der er nogle, der hælder gift på din mad. I den anden ende har man så et helt andet risikobillede hos en landmand eller producent, der arbejder med de her stoffer til daglig, og som ved, hvordan de her stoffer håndteres og nedbrydes.
- Det dilemma skal vi håndtere, påpegede Thomas Roland, der samtidig også kritiserede kemibranchens opfindsomhed, når det kommer til at navngive deres produkter.

Læs også