bannerPos

Ulovlig indtrængen: Veganerdebatten raser derudaf på Facebook

Artiklen som har bragt sindene i kog på Facebook.

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
20-09-2019 12:00
Historien om at L&F planlægger at lægge sag an mod Veganerpartiet for ulovlig indtrængen hos en svineproducent på Falster har fået særdeles meget liv de sidste par dage. En lang række landmænd mener, at der ville være tale om en bananrepublik, hvis det blev frit bare at gå ind på andre folks ejendomme. Derimod mener flere veganere, at den ulovlige indtrængen er “et nødvendigt onde” for at dokumentere, hvad de betegner som dyremishandling.

Effektivt Landbrugs facebookside er siden sagen om den ulovlige indtrængen hos en svineproducent ved Falster blevet bestormet fra begge sider på vores facebookvæg.

Her er det oprindelige opslag:

Særligt er kritikere af landbruget begyndt at blande sig i debatterne. Mange veganere skriver på Facebook, at de mener, at det er nødvendigt at begå visse former for ulovligheder for at dokumentere det, der efter deres mening er mishandling af dyr. En påstand som svineproducenterne i Danmark bestrider på det allerkraftigste.

En af Effektivt Landbrugs allermest debatterede artikler handler om det nyeste skred i sagen.

Landbrug & Fødevarer truer nemlig nu Veganerpartiet med at lægge sag an. Især fordi den pågældende landmand på Falster fik betinget SPF-status på sine dyr og dermed en ringere værdi for dyrene.

Veganisme er en strømning

Alt dette giver en facebookbruger ved navn Christian Christensen ikke meget for.

“Veganisme er en bevægelse eller en strømning i vores samfund som kommer til at ændre vores forbrugsmønster så radikalt, at kun få kan forestille sig hvordan fremtiden kommer til at se ud.” 

Sådan indleder han sit indlæg.

“Jeg vil vove den påstand, at såfremt landbruget vinder en erstatningssag, på trods af, at man vel næppe kan forlange erstatning for at blive afsløret i ulovligheder, så kommer en sag mod enkeltpersoner fra Veganerpartiet til at ramme landbruget som en palle mursten. Det vil tage Veganer Partiet max. 10 minutter at samle 500.000 kroner ind via deres medlemmer, for de er ekstremt velorganiserede og deres medlemmer bakker dem 100% op,” lyder det videre fra Christian Christensen, som opfordrer Landbrug & Fødevarer om at droppe sagsanlægget, hvis det skal være for landbrugets eget bedste.

“Det vil vælte ud med billeder af køer der får klippet halen af, før de bliver skudt med en boltpistol, grise smurt ind i lort og som har fået klippet halen og testiklerne af og mere af samme slags. Er det virkelig det, I ønsker?” spørger Christian Christensen.

Bølger går højt

Herefter begynder bølgerne at gå højt. 

“Du tror simpelthen, at den flok halvtossede underernærede veganere, der fiser rundt i Danmark har indflydelse på retssystemet? (...) Man kan ikke bare vade rundt på privat grund uden det får konsekvenser,” skriver brugeren Ronni Novakovic eksempelvis og fortsætter.

“Hvorfor fanden skal normale mennesker belemres med jeres dybt underlige og fanatiske valg af fødeemner?” 

“Fanatismen ligger faktisk ikke hos veganerne. Det fanatiske ligger i at det skulle være en menneskeret at slå levende væsner ihjel for at spise dem,” lyder modsvaret fra Christian Christensen, som får igen af Ronni Novakovic med følgende kommentar: “Uden kød var menneskeheden gået til grunde. Animalsk protein er jo en nødvendig del af vores føde. Kroppen og ikke mindst hjernen skal bruge mere end hvad planter kan levere.”  En påstand som flere veganere dog slet ikke mener passer.

Anja Eggertsen fortæller, at myndighederne i Danmark sørger for at kontrollere, at alt går rigtigt for sig, og at der derfor ikke er tale om den dyremishandling, som mange veganere påstår.  

"Civil indtrængen og selvtægt hører ingen steder hjemme og er ulovligt. Måske landbruget skal til at trænge ind i veganernes haver, huse og lejligheder - not. Kan I ikke selv se at det er radikaliseret? Hvis vi ikke overholder loven og begår selvtægt ender vi med at have en bananrepublik,” skriver hun.

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.

Kritik af landboformand for kommunalt BNBO-frieri

- Det er direkte usmageligt at sætte landmænd under pres for at indgå såkaldt frivillige BNBO-ordninger helt uvidende om, hvad alle andre modtager, lyder kritik fra grundvandsforening.

Frankrig vil tillade roebejdsning med neonikotinoider

Den franske landbrugsminister har torsdag overraskende gen-godkendt neonikotinoider for op til tre år for at hjælpe de hårdt virusgulsot-skadede franske sukkerroemarker.

Vækstregulering anbefales kun i kraftigt udviklede vinterrapsmarker

Der er sjældent behov for svampebekæmpelse om efteråret. Caryx og Juventus foretrækkes, da de ikke tæller i triazol-regnskabet.

Kartoflers lagersygdomme begynder i marken

Korrekt opbevaring af kartofler efter optagning kræver omhyggelighed. En traditionel kartoffelkule er en mulighed, men omkostningerne ved en kule kan ofte være højere end ved at bygge og drive et lager, lyder det fra Grimme Skandinavien.

Efterlyser politisk fokus på slagtesvineproducenters vilkår

Flere slagtesvin i Danmark kan skabe vækst og arbejdspladser, lød det i går fra svineproducent Mads Niær Kristensen, Grauballegård nær Silkeborg, da de to fødevareordførere for henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet, Erling Bonnesen og Anders Kronborg, lagde vejen forbi.

Svinebestanden er steget betydeligt i Danmark

De forbedrede priser på svinekød er formentlig medvirkende til, at svinebestanden i det sidste år er steget med næsten fem procent.

Pulje til slagtesvinestalde er oversøgt

Rådgiver kritiserer støtteordning til nye slagtesvinestalde, som er blevet overansøgt med 40 millioner kroner alene af rådgivningsvirksomheden Byggeri & Teknik I/S.
Side 1 af 1891 (37813 artikler)Prev1234567188918901891Next