Mange landmænd har endnu ikke indset, hvor afhængige, de er af deres it-systemer. Ifølge Velas, kan konsekvenserne ved et angreb være dyrt og omfattende.
Virksomheder overalt i verden oplever, at deres it-sikkerhed er under pres. Sidste år blev Danish Agro udsat for hackerangreb, og regningen for at genetablere data og it- systemer endte i et tocifret millionbeløb. Noget lignende skete for Maersk så tidligt som i 2017. Det samlede tab beløb sig til cirka 2 milliarder kroner.
Ifølge Velas, er det dog ikke kun store virksomheder, der oplever angreb på it- systemerne. Terra Connect, der specialiserer sig i at opsætte og drifte små og store it-systemer, kan fortælle om store gener blandt de danske landmænd.
- Vi har netop løst en sag, hvor styresystemet til et biogasanlæg blev angrebet. Det lykkedes os at begrænse skaden, men der gik alligevel en fuld arbejdsdag, før systemerne igen var oppe at køre, fortæller Peter Søby, adm. direktør i Terra Connect i Vissenbjerg, der blandt andet er ejet af Velas og DLG.
Låst ude af egne it-systemer
Ingen kan længere sige sig fri for at modtage en uskyldigt udseende mail, der kan indeholde aktive links til skadelige it-programmer. Det kan være svært at gennemskue, hvad der er sikkert og, hvad der er ondartet, og derfor er det mere aktuelt end nogensinde at fokusere på it-sikkerheden.
- Vi ser mange eksempler på, at man bliver låst ude af sin egen computer, efter et enkelt klik på en uheldig mail eller et ondartet link, fortæller Peter Søby, der påpeger, at landmænd ikke bare mister adgang til familiens feriebilleder og vigtige dokumenter, men at han også ser, at produktionsmaskiner går ned. For eksempel malkeanlæg, produktionsmaskiner til foder, mølleri, tørreanlæg osv.
Terra Connect tilbyder en it sikkerhedspakke der kan installeres via telefonsupport eller kørende tekniker, der dækker hele landet. Sikkerhedspakken indeholder antivirus, pc-backkup, pc-beskyttelse, mobil-beskyttelse og pc-monitorering, og for kunder i Velas følger der tre måneders gratis it-support med ved køb af sikkerhedspakken.
Gode råd til it-sikkerhed
Peter Søby og konsulenterne i Terra Connect har samlet fem gode råd mod hackerangreb og ondartede it-programmer:
● Ved at sikre og opdele sit netværk, begrænser man risikoen. Ungerne må altså ikke spille computerspil på det netværk, som også styrer produktionsapparatet
● Sørg for regelmæssigt skift af kodeord og brug gerne to-faktor godkendelse
● Opdater systemerne. Indenfor it går det stærkt, og udstyret er nødt til at følge med
● Installer software der blokerer for trafik til dark web-sider, profileringsværktøjer osv.
● Lav regelmæssigt backup, som flyttes fra lokation i tilfælde af virus eller angreb