Agrocura: Pæne udsigter for mælkeproducenterne
Efteråret 2019 og 2020 kan gå hen og blive »rigtig fornuftigt« for mælkeprisen, vurderer Agrocura.

Foto: Colorbox
Selv om produktionen i New Zealand og USA stiger, så er der lagt i støbeskeen til en højere mælkepris gennem 2019. Det vurderer analytiker i Agrocura, Ole Skovbøll Jensen.
Når opsvinget slutter, vil mælkeprisen bevæge sig ned igen, men i 2020 vil vi atter se en optur i mælkeprisen, vurderer Ole Skovbøll Jensen.
- Efteråret 2019 og 2020 bliver rigtig fornuftigt for mælkeproducenterne. Vi vurderer, at mælkeprisen kommer op i nærheden af 3 kroner i slutningen af 2019, og det er formentlig forskelligt fra det, I har lagt ind i jeres budgetter, fordi Seges har en anden forventning til udviklingen i slutningen af året, lød det fra analytikeren, da han i går gav et bud på den fremtidige udvikling i landbrugets priser på Agrocuras infomøde på Søhøjlandets Regnskabskontor i Silkeborg.
Agrocura vurderer, at det danske gennemsnit for mælkens råvareværdi lander på 238 øre i 2019.
Baggrunden er, at der er en række fundamentale, globale faktorer, der trækker i den rigtige retning. Smørlagrene er tomme – hvilket de plejer at være på denne tid af sæsonen, men Ole Skovbøll Jensens forventning er, at det vil være med til at give stigende smørpriser i andet halvår 2019.
Også mælkepulverlagrene er tomme, og således også prisstøttende, vurderer analytikeren.
Brexit
Der er dog også faktorer, der trækker i den modsatte retning:
Trods den voldsomme tørke i store dele af Europa i efteråret er mælkeproduktionen ikke faldet i Europa. Samtidig er produktionen i New Zealand, der er verdens største mælkepulverproducent, stigende, påpegede Ole Skovbøll Jensen.
- En højere produktion her vil begrænse, hvor vild prisudviklingen bliver, sagde han.
En tilhører spurgte, hvad et hårdt brexit kunne betyde for Ole Skovbøll Jensens spådom om prisudviklingen.
- Det ville ramme dansk landbrug hårdere end i det øvrige EU, og de danske mælkeproducenter vil også blive ramt hårdt, sagde Ole Skovbøll Jensen, og tilføjede:
- Jeg forventer dog, at politikerne finder en løsning, så det hele ikke stopper 29. marts. Jeg tror ikke, at vi ender med at skulle køre efter WTO-reglerne (globale handelsregler, red.), når vi skal handle med Storbritannien, lød det fra analytikeren.
Analyser
Agrocura holder i denne tid infomøder om finans- og råvaresituationen landet over. Godt 30 landmænd deltog i går i Silkeborg. De sidste møder finder sted torsdag den 14. marts i LandboSyd i Aabenraa.